latinica  ћирилица
18/01/2018 |  09:17 ⇒ 12:14 | Autor: RTRS

"Srpska treba da jača - bez nje neće biti ni srpskog naroda"

Naučni savjetnik u Institutu za savremenu istoriju Srbije Bojan B. Dimitrijević poručio je da Republika Srpska treba da jača jer bez nje neće biti ni srpskog naroda.
Zastava Republike Srpske - Foto: RTRS
Zastava Republike SrpskeFoto: RTRS

On je napomenuo da je Republika Srpska plod žrtava koje je dao srpski narod i da treba svaki dan biti čuvana i branjena od urušavanja onog što je proklamovano u Dejtonu.

Dimitrijević je za "Glas Srpske" podsjetio da su Dejtonski sporazum u proteklim decenijama neki visoki predstavnici uspjeli na naruše i da smanje prerogative Republike Srpske.

"Potreba srpskog naroda da ima svoju državu treba da bude cilj Srbije i Republike Srpske, da se Srpska jača na svaki mogući način i da se odupre političkim i drugim pritiscima međunarodne zajednice i Sarajeva s ciljem sužavanja njene nezavisnosti, jer bez Srpske neće biti ni srpskog naroda", istakao je Dimitrijević.

On je ocijenio da je BiH napravljena kao nefunkcionalna zemlja, iako je to sada projekat Evrope - da pokaže da postoji mogućnost postojanja takve države.

Dimitrijević smatra da je položaj Srbije i Srpske na ovim prostorima delikatan.

"Položaj Srbije i Republike Srpske veoma je delikatan, ne zbog insistiranja SAD i Rusije da budu prisutni na ovom prostoru, već zbog nejasnih političkih opredeljenja Srbije koja ima politiku približavanja EU i aktivne odnose sa Rusijom", zaključio je Dimitrijević.

Izvor: SRNA