latinica  ћирилица
18/01/2018 |  19:06 | Autor: RTRS

Hag- Mehanizam nadležan u predmetu protiv Јojića i Radete

Sudija međunarodnog Mehanizma u Hagu Aminata Luiz Runeni Ngum donijela je odluku po kojoj je taj sud nadležan za predmet protiv funkcionera Srpske radikalne stranke Petra Јojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje Haškog tribunala.
Hag - Foto: Huffington Post
HagFoto: Huffington Post

U odluci se podsjeća da, iako je optužnica protiv pripadnika SRS potvrđena prije početka rada Mehnizma, Haški tribunal prekinuo je svoje sudske aktivnosti 30. novembra 2017. godine i prema tome ne može da procesuira ovaj slučaj.

U odluci se, takođe, podsjeća da je predsjednik Haškog tribunala rekao 29. novembra 2017. godine da Srbija nije sarađivala sa Tribunalom i nije uhapsila i predala optužene, te da je zato naloženo da se slučaj prebaci pred Mehanizam.

Ovom odlukom slučaj se iznosi pred predsjednika Mehanizma koji će odredi sudiju pojedinca koji će da razmotri prebacivanje slučaja protiv optuženi nacionalnoj jurisdikciji.

Prema Statutu nakon što je optužnica potvrđena, a prije početka suđenja, bez obzira na to da li je optuženi pod nadzorom Mehanizma, predsjednik može imenovati Pretresno vijeće koje će utvrditi da li predmet treba proslijediti vlastima države na čijoj teritoriji je krivično djelo počinjeno u kojoj je optuženi uhapšen, ili koja je nadležna za takav predmet, a voljna je i adekvatno pripremljena da ga preuzme kako bi dotične vlasti predmet odmah proslijedile nadležnom sudu radi suđenja u toj državi.

Treći optuženi u ovom slučaju Јovo Ostojić je preminuo, pa je protiv njega postupak obustavljen.

Izvor: SRNA