latinica  ћирилица
18/01/2018 |  20:02 ⇒ 19/01/2018 | 10:54 | Autor: RTRS

Stefanović: Priština nema želju da se ubice Ivanovića pronađu

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocijenio je večeras da Prišština odbija saradnju u istrazi sa organima Srbije sa ciljem da oteža i spriječi otkrivanje motiva, počinilaca i nalogodavaca ubistva Olivera Ivanovića.
Nebojša Stefanović - Foto: TANЈUG
Nebojša StefanovićFoto: TANЈUG

Stefanović je rekao da je potpuno neprihvatljivo reagovanje premijera samoproglašenog Kosova Ramuša Haradinaja, kojim se odbija učešće organa Srbije u istrazi ubistva Ivanovića.

- Takvo reagovanje ključnih prištinskih institucija jasno ukazuje da tu nema želje da se ubice pronađu i kazne, niti da se istraga profesionalno obavi - rekao je Stefanović za Tanjug i dodao da bi, u suprotnom istraga morala da uključi sve istražne organe koji mogu da pomognu da se dođe do počinilaca i organizatora ubistva.

On ističe da je očigledna namjera da se pažnja javnosti usmjerava u pogrešnom pravcu i da se oteža i spriječi otkrivanje pravih motiva, kao i svih odgovornih za ubistvo.

Stefanović kaže da posebno zabrinjava do sada nezabilježena praksa da Euleks ne uzima aktivnije učešće u istražnom procesu ovako teškog krivičnog djela.

- Uprkos svim zahtjevima Euleksu i UNMIK-u da uključi istražne organe Srbije u istragu, do sada smo ostali uskraćeni za bilo kakav odgovor tih međunarodnih institucija - rekao je Stefanović.

On dodaje da Srbija i dalje insistira da njeno tužilaštvo, policija i drugi državni organi budu dio istrage, jer smatra da se samo tako može doći do potpune istine i spriječiti da počinioci i njihovi nalogodavci ostanu nekažnjeni.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je večeras da odbijanje Prištine da srpski politički, pravosudni i drugi organi učestvuju u istrazi ubistva Ivanovića pokazuje da "prištinske vlasti nemaju namjeru da vode istragu na ozbiljan način".

- To pokazuje da nekome ozbiljna istraga ni ne odgovara. To je politička odluka da ne bude ozbiljne istrage iz koje vjerovatno proizilaze određena saznanja, namjere i ciljevi koji ni malo dobro ne govore o njihovoj ulozi o svemu onome što se desilo - istakao je Đurić.

Haradinaj je potvrdio danas da je stigao zahtjev Srbije za, kako kaže, razmjenu informacija u istrazi o ubistvu Ivanovića, ali da Unmik i Euleks nisu nadležni da odobre srpskim organima učešće u istrazi tog zločina.

- Primili smo zahtjev za razmjenu informacija, što je pozitivno za nas. Ali Kosovo nije tražilo /od Srbije/ učešće u istrazi - rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare.

On je ponovio da je samo Priština nadležna da odobri učešće Beograda u istrazi.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i MUP-a samoproglašenog Kosova navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva djela zahtijevaju hitno reagovanje.

"Ministarstvo pravde je spremno za međusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmjenu informacija koje mogu da doprinesu što bržem rješavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Kosova u vođenju istrage", navodi se u zajedničkom saopštenju.

Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je ranije da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključena u istragu smrti Ivanovića, te da će se tome baviti policija i tužilaštvo Kosova.

Izvor: SRNA