latinica  ћирилица
19/01/2018 |  08:12 | Autor: RTRS

Crna Gora - Najviše para nepriznatoj crkvi

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Crne Gore tokom prošle godine izdvojilo je oko 200.000 evra crkvama i vjerskim zajednicama, pri čemu je najviše dobila kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavna crkva 58.000 evra, što je za 14.000 evra više nego Srpska pravoslavna crkva u ovoj državi.
Manastir Ostrog (Foto: Thinkstock) -
Manastir Ostrog (Foto: Thinkstock)

Od SPC više je dobila i Islamska zajednica, jer joj je nadležno Ministarstvo kao pomoć dalo 55.888 evra.

Srpska pravoslavna crkva je pomognuta od države Crne Gore sa 44.183 evra, a čine je Mitropolija crnogorsko primorska, Eparhija budimljansko-nikšićka, Eparhija diokliska i dijelovi Mileševske eparhije i Eparhije zahumsko-hercegovače i primorske, sa više od 1.500 monaha, monahinja i svešetnika, kao i Bogoslovija.

Katoličkoj crkvi, koju čine Barska nadbiskupija i Kotorska biskupija, ukupno je izdvojeno 24.378 evra, dok je najmanje novca dobila Јevrejska zajednica, kojoj je pripalo 17.500 evra, podaci su iz resornog Ministarstva.

Koordinator Pravnog savjeta Mitropolije crnogorsko-primorske protojerej-stavrofor Velibor DŽomić smatra da raspodjela ima isključivo ideološku konotaciju i da je usmjerena na to da se direktno miješa u kreiranje vjerske slike Crne Gore.

Izvor: SRNA