latinica  ћирилица
19/01/2018 |  13:11 ⇒ 20/01/2018 | 09:45 | Autor: RTRS

Savjet Evrope traži konstitutivnost Srba u četiri kantona Federacije BiH

Bez temeljne ustavne reforme demokratske institucije ne mogu pravilno funkcionisati, a Bosna i Hercegovina ne može postati istinski građanska država svih njenih građana, stav je Savjeta Evrope.

U nacrtu rezolucije o BiH koja će se naći pred Parlamentarnom skupštinom Savjeta Evrope 24. januara izražava se zabrinutost zbog, kako se ističe, porasta nacionalističke i etnički obojene retorike, naročito u kontekstu izborne kampanje za opšte izbore u oktobru 2018. Takođe izražava se zabrinutost zbog sve većeg nepoštovanja odluke Ustavnog suda BiH, posebno u pogledu izborne reforme za grad Mostar i formiranja Doma naroda Federacije BiH. 

Od Republike Srpske se traži da u svom Ustavu ukine član koji predviđa smrtnu kaznu. Od Federacije BiH se zahtijeva da u četiri kantona, ustavnim amandmanima obezbjedi status "konstitutivnog naroda" pripadnicima srpskog naroda koji tamo žive.

Podsjeća se i na neophodonst sprovođenja presude  u predmetu "Sejdić - Finci" i na neophodne izmjene kako u Ustavu, tako i u izbornom zakonu šest mjeseci prije narednih opštih izbora u oktobru 2018. godine. Parlamentarna skupština SE smatra da je potrebno hitno sprovesti odluku Ustavnog suda od 1. decembra 2016. godine o sastavu Doma naroda Federacije BiH u slučaju Ljubić, i to prije opštih izbora 2018. godine, zbog ozbiljnog rizika da će formiranje vlasti u Federaciji BiH, kao i na nivou BiH, nakon izbora, biti blokirano.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope pozdravlja usvajanje ambicioznog programa reformi u julu 2015. godine, kao i zvanično podnošenje aplikacije za članstvo u Evropskoj uniji u februaru 2016. godine. Osim toga podržava i rezultate popisa stanovništva u BiH, kao i implementaciju revidirane strategije o povratku izbjeglica i interno raseljenih lica.

Na meti kritika je i sporo sprovođenje Nacionalne strategije za ratne zločine iz 2009. godine. Savjet Evrope smatra da bi pitanje nestalih lica trebalo da ostane u fokusu vlasti i očekuje da Institut za nestala lica dobije potrebna budžetska sredstva.

Izvor: Nezavisne novine