latinica  ћирилица
19/01/2018 |  16:01 ⇒ 21:56 | Autor: RTRS

Zenica- Radnici Željezare blokirali ulaz u grad

Radnici Željezare Zenica blokirali su danas ulaz u grad i prilaz kompaniji Arselor Mital, jer, kako je obrazloženo, nadležni nisu pokazali interesovanje sa rješavanje njihovih problema.

Predstavnik Sindikata Željezare Avdija Halilović potvrdio je da je 150 radnika blokiralo ulaz u Zenicu sa magistralnog puta M-17 zbog toga što današnjem sastanku u direkciji nisu prisustvovali resorni ministar Nermin DŽindić i direktor Arselor Mitala Biju Nair.

- Oko 150 radnika je odlučilo da blokira i ulaz u Arselor Mital jer su nadležni nezainteresovani za naše probleme. Danas je trebalo da bude održan sastanak na kojem je trebalo da nas upoznaju o detaljima jučerašnjeg sastanka u Sarajevu, ali oni se nisu pojavili. Nadam da ćemo se brzo skloniti kako ne bi reagovala policija - rekao je Halilović za portal Kliks.

Nakon današnjeg okupljanja i blokade upozorenja radnici su najavili da će u ponedjeljak, 22. januara stupiti u štrajk glađu sve dok im se ne obrate predstavnici federalne Vlade u čijem je vlasništvu Željezara Zenica.

Pred Opštinskim sudom u Zenici pokrenut je stečaj Željezare, a radnici tvrde da im firma duguje 13 plata.

DŽindić: Berbić i Kasumović manipulišu radnicima

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin DŽindić rekao je da danas nije planirao sastanak sa radnicima zeničke Željezare koji su blokirali ulaz u grad, te optužio bivšeg direktora ove firme Safeta Berbića i gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića da manipulišu radnicima.

- Nikome danas nije trebalo da se obratim. Nisam imao u planu nikakav sastanak sa radnicima. Čekam da Sindikat radnika Arselor Mitala da potvrdu za sastanak - rekao je DŽindić.

On kaže da je juče sa federalnim premijerom imao sastanak sa generalnim direktorom Arselor Mitala Biju Nairom.

- Nair je rekao da, ako Sindikat da zeleno svjetlo na potpisivanje ugovora sa firmom u stečaju, apsolutno neće biti problem da se taj ugovor potpiše prvog dana kada se firma u stečaju formira i otvori prohodan račun finansijske transakcije - rekao je DŽindić.

On je za portal Vijesti naveo da je putem medija informisan da je pred Opštinskim sudom u Zenici pokrenut stečaj Željezare.

- Prema mom mišljenju, to je sada problem Mirze Јarića, stečajnog upravnika, koji je postao njihov šef umjesto mene. Više im ja nisam šef - poručio je DŽindić.

Odgovarajući na pitanje o zahtjevima radnika za isplatu 13 zaostalih plata, DŽindić je rekao da "oni mogu praviti 365 zahtjeva".

Svake sedmice, dodaje on, imaju neke nove zahtjeve instruisane njihovim bivšim direktorom Berbićem i gradonačelnikom Kasumovićem.

- Ta dva čovjeka njima svaki dan pišu zahtjeve, a oni šalju. Јa nisam automat za ispunjavanje želja. Јa sam federalni ministar koji ima široku nadležnost i mnoštvo problema u svim privrednim društvima. Ne mogu se baviti samo njima dvojicom - poručio je DŽindić.

Izvor: SRNA