latinica  ћирилица
19/01/2018 |  16:16 ⇒ 20/01/2018 | 08:41 | Autor: RTRS

Rusija ponovo zabranila uvoz jabuka iz BiH (VIDEO)

Bosni i Hervegovini ponovo je zavranjen izvoz jabuka u Rusiju.
Јabuke (foto: © Sputnik/ Taras Litvinenko) -
Јabuke (foto: © Sputnik/ Taras Litvinenko)

Povod za zabranu koja stupa na snagu 22. januara, je poništena pošiljka jabuka, koja je stigla iz BiH, a za koje je utvrđeno da su porijeklom iz Poljske.

Inspektorat i Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traže od nadležnih da se utvrdi odgovornost zbog propusta koji će, već sada ocjenjuju, načiniti ogromnu štetu domaćim proizvođačima.

Notifikacija Ruske federacije stigla je na sve nadležne adrese. Iz nje je jasno da je izvoznik iz Bijeljine, pošiljku jabuka, proizvođača iz Gradačca, preko carisnke ispostave u Brčkom, poslao u Rusiju.

Ništa tu ne bi bilo sporno da su jabuke "domaće", a ne uvezene iz Poljske, na šta je po svemu sudeći zažmirio fitosanitarni inspektor Brčko distrikta. Potvrdio je da je pregledao pošiljku, da ista zadovoljava zahtjeve Ruske federacije i da je proizvođač iz Gradačca, iako se sertifikat, po pravilu, izdaje nakon obavezne kontrole na mjestu utovara – kod samog proizvođača.

"Na fotografijama koje smo dobili od ruske fito-sanitarne inspekcije, vide se na gajbama etikete da su jabuke proizvedene u Poljskoj", rekao je Dragan Mataruga, glavni republički poljoprivredni inspektor.

Nezvanično saznajemo, izvoznik je Frukt kompani iz Bijeljine. Naša ekipa posjetila je ovo preduzeće, ali odgovore na naša pitanja nismo dobili.

Odgovore smo zatim potražili i u preduzeću "Agro Mujčinović" iz Gradačca, od kojeg je, nezvanično saznajemo, kupljena sporna jabuka izvezena u Rusiju.

Upitavši da li je u firmi neko ko bi mogao da razgovara o izvozu jabuka u Rusiju, dobili smo odgovor da nema nikoga.

U preduzeću "Agro Mujčinović" rekli su nam da oni jabuke nisu slali, već, kako su rekli, drugi ljudi.

Inspektorat Srpske već je preduzeo mjere. Tokom vanredne kontrole kod izvoznika iz Bijeljine, utvrđeno je da je sporna pošiljka nabavljena u Gradačcu.

Za ovu pošiljku, navode u Inspektoratu, izdat je i Obrazac o porijeklu robe od Spoljno-trgovinske komore BiH, kojim se potvrđuje da je navedena roba porijeklom iz BiH. Zahtjevima Inspektorata i resornog ministarstva Srpske da se preduzmu sve radnje da bi ovaj slučaj bio rasvijetljen, pridružio se i Mirko Šarović.

"Ovaj slučaj ukazuje na kršenje sporazuma i potpisanog protokola sa Ruskom Federacijom s obzirom na ozbiljnu sumnju u zloupotrebu zbog čega će biti obaviješteni i drugi nadležni kontrolni organi", rekao je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH.

Voćari iz Srpske ne sumnjaju da će im nova zabrana izvoza jabuka u Rusiju pričiniti ogromnu štetu. Kažu, odraziće se isključivo na njih, ne i na uvoznike koji vrše reeksport proizvoda, što, dodaju, predstavlja najveći problem.

"Unazad dvije godine upozoravamo nadležne institucije i uvoznike da ne rade taj posao, da se ne bave reekportom. Međutim, to su sada svjesno uradili oni koji nisu baš proizvođači i to će se jako negativno odraziti", naglašava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Iako su ruski inspektori prst uperili u inspektora distrikta Brčko, tamošnji inspektorat više detalja najavljuje tek nakon sastanka sa predstavnicima Ruske Federacije, koji je zakazan za ponedjeljak 22. januara.

U međuvremenu, kažu, ispituju cijeli slučaj.

Podsjećamo, BiH je 2016. godine bio zabranjen izvoz voća i povrća zbog nedostatka informacija o fitosanitarnom statusu proizvoda.