latinica  ћирилица
19/01/2018 |  18:13 | Autor: RTRS

Korzika: Povrijeđena dvojica zatvorskih čuvara

U napadu četvorice zatvorenika u zatvoru na francuskom ostrvu Korzika u Sredozemnom moru povrijeđena su dvojica čuvara, saopšteno je iz uprave zatvora.

Službenik zatvorske uprave izjavio je da su stražari prevezeni u bolnicu, nakon što su teže povrijeđeni u napadu četvorice radikalizovanih zatvorenika.

On je rekao da je u napadu korišteno najmanje jedno "oružje sa oštrim vrhom", prenosi AP.

Francuski čuvari su u zatvorima širom zemlje organizovali proteste, na kojima zahtijevaju veće mjere bezbjednosti, više osoblja u zatvorima, kao i bezbjedniju kontrolu nasilnih zatvorenika.

Protesti čuvara su počeli nakon što je bivši član Al kaide, kojeg su vlasti identifikovale kao Kristijana Gančarskog /51/, tokom razmjene zatvorenika u francuskom zatvoru u Vendin le Vijeilu makazama ubo trojicu čuvara.

Sindikat čuvara je nakon incidenta optužio vlasti da nisu uspjele da se izbore sa porastom nasilja nad čuvarima, budući da je prijavljeno 4.000 takvih slučajeva.

Gančarski je osuđen na 18 godina zatvora zbog umiješanosti u napad na sinagogu u Tunisu 2002. godine u kojem je poginula 21 osoba, a osumnjičen je i za pružanje podrške lideru Al kaide Osami bin Ladenu pred napade u SAD 11. septembra 2001. godine.

Izvor: SRNA