latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:17 ⇒ 21:17 | Autor: RTRS

Zbog čega je BiH bezbjednosno rizična zemlja? (VIDEO)

Nakon upozorenja Stejt departmenta američkim građanima na opasnost od terorizma u BiH, izostalo je reagovanje zvaničnih, bezbjednosnih i drugih bh. institucija. Јedino su iz MUP-a Republike Srpske odgovorili da postoji realna opasnost od napada, ali su spremni da se suprostave svim oblicima terorizma. Zbog čega je BiH rizična zemlja-struka je podijeljena.
BiH bezbjedonosno ritična zemlja - Foto: RTRS
BiH bezbjedonosno ritična zemljaFoto: RTRS

Američke vlasti savjetuju svoje građane da ne putuju u BiH jer postoji opasnost od terorističkih napada, ali i mina.

Nakon prošlogodišnjeg upozorenja, rizik od putovanja u BiH podigli su na drugi od maksimalno četiri nivoa:

"Teroristi mogu napasti uz malo ili bez upozorenja, ciljajući turističke lokacije, transportna čvorišta, tržne centre, prostorije lokalne uprave, hotele, klubove, bogomolje, sportske i kulturne događaje, obrazovne institucije, aerodrome i druge javne površine".

U MUP-u Republike Srpske podsjećaju na terorističke napade u BiH sa potpisom pripadnika radikalnih vehabijsko-selafijskih zajednica. Ističu opasnost od izolovanih vjerskih zajednica tzv. "paradžemata" kao i poraznu činjenicu da je 300 državljana BiH boravilo ili boravi na sirijskom ratištu:

"Sudeći po svemu navedenom smatramo da postoji realna opasnost od terorističkog djelovanja na području BiH".

I ekspert za borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević, saglasan je da upozorenja Stejt departmenta treba shvatiti ozbiljno.

Podsjeća da su SAD, BiH stavile na listu najtežih terorističkih napada u svijetu, zbog ubistava policajca u Zvorniku i vojnika u Rajlovcu.

"Činjenica da te akcije nisu rasvjetljene, da Udarni tim za borobu protiv terorizma u BiH ne radi ništa, da i dalje postoji organiziovana mreža koja je slala na strana ratišta i da ih prima nazad, jasno govori je da je to itekako ozbiljna prijetnja i da nije samo drugi nivo, kako to govore amerikanci", ističe DŽevad Galijašević, ekspert za borobu protiv terorizma.

Profesor sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku Goran Kovačević, pak, smatra da su izjave političara razlog zbog kojeg su Amerikanci svrstali BiH u bezbjednosno rizične zemlje za svoje građane.

 "BiH je dobila takav nivo rizika prvenstveno zbog izjava političara na sve tri strane i političke kaljuže u kojoj se nalazimo. Vi imate takav nivo bezbjednosnog rizika i za pojedine savezne države u SAD, tako da to nije visok nivo rizika", naglašava Kovačević.

Za one koji i pored upozorenja "skupe hrabrosti" i otputuju u BiH, američke vlasti savjetuju da prate lokalne medije, upustva državnog sekretara na društvenim mrežama, da ostanu na tvrdim putevima i izbjegavaju napuštene zgrade.