latinica  ћирилица
19/01/2018 |  19:51 ⇒ 20/01/2018 | 16:41 | Autor: RTRS

Dan Republike sporan, a prefiks "bosanski", iako ukinut, i dalje u upotrebi?! (VIDEO)

U posljednjih mjesec dana, gotovo da nije bilo političara i medija u Federaciji BiH, koji obilježavanje Dana Republike Srpske nije nazvao neustavnim. Isticali su da se proslavom 9. januara krši odluka Ustavnog suda BiH. Međutim, činjenica je da u Federciji ignorišu mnoge presude i odluke ovog suda, među kojima i onu o nazivima opština i gradova u Republici Srpskoj. Iako zvanično ukinut, pridjev "bosanski" redovno se koristi, čak i u institucijama BiH.
Prefiks bosanski - Foto: RTRS
Prefiks bosanskiFoto: RTRS

Ustavni sud BiH 2012. godine definitavno je stavio tačku na apelacije, koje su podnošene na nazive opština i gradova u Republici Srpskoj.

U Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, koji je 2009. godine usvojila Narodna skupština, iz naziva nekoliko opština izbačen je pridjev bosanski.

Apelaciju bošnjačkih političara, koji su tvrdili da je time povrijeđen bošnjački nacionalni interes, sud nije uvažio, smatrajući da u tome nema ništa sporno. Sud je tada naložio i Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od pola godine u zakon ugradi samo one nazive opština koji su važeći u Republici Srpskoj.

"Mi i dan danas dobijamo određena dokumenta iz Federacije BiH u kojima piše i naslovljena su na Bosanski Novi. Ovo više nije Bosanski Novi, ovo je Novi Grad", rekao je načelnik te opštine, Miroslav Drljača.

Novi Grad, međutim, nije usamljen slučaj. Nepoštovanje ove odluke Ustavnog suda BiH, u koji se političari u Federaciji zaklinju, posebno je vidljivo na putokazima u ovom entitetu. Pored naziva Brod, Šamac, Dubica i Gradiška i dalje se uredno nalazi neustavni pridjev "bosanski".

"To je stari naziv koji se više ne koristi. Zna se da je ovdje Brod i to je pristojan naziv za ovo mjesto", istakao je načelnik opštine Brod, Ilija Јovičić.

Naziv Bosanski Brod odavno se već ne koristi. Ista situacija je i sa Gradiškom.

"Volja građana Gradiške je to da oni žive u Gradišci i to je tako, zna se gdje je Gradiška", naglasio je načelnik opštine Gradiška, Zoran Adžić.

A na listi instutucija, koje ignorišu zvanične nazive gradova i opština u Republici Srpskoj nisu samo putarska preduzeća, već i Savjet ministara i Predsjedništvo BiH. Na njihovim zvaničnim sajtovima još su vidljivi nazivi, koji u zvaničnim i službenim dokumentima i prezentacijama ne bi smjeli da se koriste.

"Kako institucije to da riješe kada se ni same ne pridržavaju propisa i zakona", pita se Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

"Meni više smeta to što oni ne mogu da izgovore puni naziv Republika Srpska nego uvjek koriste tamo neku skraćenicu ER ES, što je stvarno neprimjereno“