latinica  ћирилица
19/01/2018 |  22:20 ⇒ 22:20 | Autor: RTRS

Lavrov: Abas je spreman za sastanak sa Netanjahuom

Palestinski predsjednih Mahmud Abas je spreman da se sastane sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev) -
Sergej Lavrov (foto: © Sputnik/ Ilья Pitalev)

On je tokom konferencije za novinare nakon sastanka Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku rekao da je Moskva, u skladu sa interesima Izraelaca i Palestinaca, predložila da se Netanjahu i Abas bez preduslova sastanu u Moskvi.

"Inicijativa je i dalje na snazi. Koliko sam ja shvatio, Abas je spreman za takav sastanak", izjavio je Lavrov i dodao da će Moskva biti u kontaktu sa obje strane i da smatra da će se pružiti prilika da se iz prve ruke vidi koje su mogućnosti izlaska iz ove "komplikovane i neprijatne situacije", prenosi TASS.

Ruski ministar je govorio i o doprinosu Rusije u pružanju podrške Agenciji UN za palestinske izbjeglice /UNRVA/, nakon što su SAD saopštile odluku da ukinu finansije ovoj agenciji.

"Prvobitna odluka da se potpuno prestane sa plaćanjem doprinosa agenciji, a zatim i odluka da se plaća samo pola sume ugrožava napore usmjerene ka palestinskim izbjeglicama u regionu. Konsultovaćemo se sa svim stranama kako bismo vidjeli šta se može uraditi", zaključio je Lavrov.

Izvor: SRNA