latinica  ћирилица
21/01/2018 |  10:39 | Autor: RTRS

Јoksimović: Vučićeva posjeta-poruka Srbima na KiM da je Srbija uz njih

Posjetom Kosovu i Metohiji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslao je poruku tamošnjim Srbima da je Srbija uz njih i da je spremna da pomogne njihov opstanak u sredinama u kojima žive, izjavila je predsjednik Centra za spoljnu politiku Aleksandra Јoksimović.

Ona je ocijenila da je Vučićevom posjetom nekoliko dana poslije ubistva lidera Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, Albancima upućena važna poruka da će Srbija nastaviti politiku mira, činiti dalje poteze da se razriješi bezbjednosna situacija, kao i da se Srbima garantuje bezbjednost.

Јoksimovićeva je za Radio-televiziju Srbije ocijenila da bi uskoro mogao da se očekuje i nastavak pregovaračkog procesa Beograda i Prištine.

Govoreći o regionu, Јoksimovićeva je navela da je najveći izazov danas pronalaženje rješenja za naziv Makedonije i ocijenila da će međunarodna zajednica izvršiti pritisak na sve aktere da se dođe do rješenja.

Povodom upozorenja Stejt departmenta na moguće terorističke napade u BiH, Јoksimovićeva je ocijenila da je region Balkana manje ugrožen od drugih evropskih centara.

"Statistika kaže da je po glavi stanovnika iz BiH i Kosova i Metohije otišao najveći broj ljudi da se pridruži `Islamskoj državi` i da će se oni u nekom trenutku vraćati, ali smatram da je ovo, ipak, region koji je manje ugrožen od drugih evropskih centara", kaže Јoksimovićeva.

Izvor: SRNA