latinica  ћирилица
21/01/2018 |  19:09 ⇒ 19:12 | Autor: RTRS

Promovisana monografija "Park prirode Šargan - Mokra Gora"

Na Mećavniku u Mokroj Gori, u okviru Međunarodnog filmskog festivala "Kustendorf" večeras je promovisana monografija "Park prirode Šargan-Mokra Gora", koju su pripremila 22 autora iz Srbije.
Mokra Gora - promovisana monografija "Park prirode Šargan-Mokra Gora" - Foto: SRNA
Mokra Gora - promovisana monografija "Park prirode Šargan-Mokra Gora"Foto: SRNA

Urednik i jedan od autora monografije Milivoje Krvavac rekao je Srni da je riječ o kapitalnom štivu koje sadrži oko 250 strana, te dodao da su autori ekolozi, biolozi, šumari, geografi, geolozi i hidrolozi.

"Pregledno je prikazan kompletan park, predstavljene su tri zone zaštite. U okviru parka se nalaze primeri biodiverziteta, primarna priroda koja najvećim delom nije menjana", dodao je Krvavac.

On je istakao da je značaj monografije veliki, da se ljudima prikažu vrednosti parka i da uvide da park prirode Mokra Gora nije samo Drvengrad.

"Emir Kusturica je želio i na ovaj način da prikaže ljudima Mokru Goru. Njegov doprinos je bio veliki zato što je ovo područje zaštićeno, na način na koji treba da se štiti svako drugo", rekao je Krvavac.

Direktor Zavoda za zaštitu prirode Srbije Aleksandar Dragišić rekao je da je monografija nastala višedecenijskim radom i velikim trudom stručnjaka Zavoda za zaštitu prirode Srbije i eksperata i čuvara parka prirode Mokra Gora.

"Ona sadrži potpuni pregled parka Mokra Gora i pisana je jednostavnim rečnikom, koji u isto vreme sadrži stručne termine i prilagođen je široj publici", istakao je Dragišić.

Izvor: Srna