latinica  ћирилица
22/01/2018 |  08:06 ⇒ 10:27 | Autor: RTRS

Uručenje NIN-ove nagrade Atanackoviću

Vizuelnom umjetniku Dejanu Atanackoviću danas će u Beogradu biti uručena NIN-ova nagrada za roman "Luzitanija".
Dejan Atanacković (Foto: http://www.bookvar.rs) -
Dejan Atanacković (Foto: http://www.bookvar.rs)

Svečano uručenje NIN-ove nagrade za najbolji roman u protekloj godini na srpskom jeziku Atanackoviću koji je 64. laureat biće održano sutra u Јugoslovenskoj kinoteci.

"Luzitanija", u izdanju "Besne kobile" prvo je Atanackovićevo prozno djelo i predstavlja fantazmagorijsko-alegorijsku priču iz vremena Prvog svjetskog rata, viđenog iz višestruko pomjerene, višeslojne, perspektive.

Žiri je ocijenio da, ukrštajući erudiciju i snažnu imaginaciju Atanacković stvara kompleksnu sliku svijeta, u kojoj se ludilo doživljava kao ostrvo razuma u sveopštoj sumanutosti ratne stvarnosti.

Prema žiriju, Atanacković ispisuje priču koja sugestivno nadilazi sopstvene vremenske i prostorne koordinate i izrasta u univerzalnu priču, preispitujući temu ludila kao utočišta i kao načina suprotstavljanja haosu.

Dejan Atanacković je i univerzitetski profesor. On predaje više predmeta iz oblasti vizuelne umjetnosti i kulture na univerzitetskim programima u Firenci i Sijeni, sarađuje sa firentinskim Muzejem prirodnih nauka.

Posljednjih godina Atanacković vodi radionice zasnovane na dijalogu studenata i psihijatrijskih pacijenata.

Izvor: SRNA