latinica  ћирилица
22/01/2018 |  09:09 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Radnici zeničke Željezare počinju štrajk glađu

Radnici Željezare Zenica danas će početi štrajk glađu.
Željezara - Štrajk (Foto:Avaz / RAS Srbija) -
Željezara - Štrajk (Foto:Avaz / RAS Srbija)

Štrajk glađu najavili su u petak, nakon što nisu uspjeli da razgovaraju sa federalnim ministrom Nerminom DŽindićem i generalnim direktorom Arselor Mitala Zenica Biju Nairom.

Avdija Halilović, predsjednik Sindikata radnika Željezare, rekao je za N1 da će biti održan sastanak sa radnicima.

- Najvjerovatnije od pola 10 počinjemo štrak glađu. Išli smo na blokadu puteva, na ne znam koliko sastanaka, imali smo obećanja da će se riješiti pitanje radnika, 13 plata nam se duguje, ne možemo više izdržati, nemamo od čega prehranjivati porodice. Mi više nemamo šta razgovarati, trebaju pokazati na djelu ono što su nam obećali. Tražimo da se počne djelovati. Dosta je sastanaka i priče. Svi obećavaju niko djelom ne pokazuje - rekao je Halilović.

Radnici su ogorčeni, jer je zenička Željezara od prošle sedmice zvanično u stečaju. Sam prijedlog o stečaju Opštinskom sudu dostavila je Željezara koju zastupa direktor Safet Berbić. Kao razlog se navodi platna nesposobnost i nemogućnost poslovanja.

Budućnost je neizvjesna za više od 340 radnika. Od avgusta prošle godine im, kažu, nije isplaćeno ništa, a poslodavac im duguje trinaest plata. Radnici traže početak pregovora s Mitalom u vezi sa Radnom jedinicom, ishranu, isplatu zaostalih plata, te uvezivanje staža za posljednjih 16 godina.

Izvor: N1