latinica  ћирилица
22/01/2018 |  13:30 | Autor: RTRS

Turistička središta u Alpima u strahu od lavina

Snježni pokrivač u Alpima gotovo neprestano raste tako da u pojedinim područjima postoji ekstremno velika opasnost od lavina.
Moć prirode - snježna lavina - Foto: Screenshot/YouTube
Moć prirode - snježna lavinaFoto: Screenshot/YouTube

Cermat u Švajcarskoj i Sankt Anton u Austriji poslije obilnih snježnih padavina odsejčeni su od svijeta. Željeznički saobraćaj u Cermatu obustavljen je zbog opasnosti od lavina, a zatvoren je i prilaz gradu.

Na širokim područjima Švajcarske proglašena je uzbuna zbog opasnosti od lavina. Od nevremena i lavina 1999. ovako nešto nije zabilježeno, saopštila je predstavnica Švajcarske meteorološke službe.

I u zapadnim krajevima Austrije, dijelovima Salcburga, Tirola, Forarlberga, u Donjoj Austriji, očekuje se proglašenje najvišeg stepena upozorenja, jer treba da padne još 50-100 cm snijega. U Sankt Antonu je situacija veoma teška, jer je ulaz i izlaz iz grada nemoguć. U Austriji su ponovo mnoge željezničke linije zatvorene zbog opasnosti od lavina, pa su putnici između Švjacarske i Austrije morali da pređu na autobuse.

U Bavarskoj, u Njemačkoj, u tri lavine juče je povrijeđeno nekoliko skijaša - jedan od njih je preminuo u bolnici, poslije bezuspješnog pokušaja reanimacije.

Izvor: Blic