latinica  ћирилица
22/01/2018 |  15:12 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Učenici bošnjačke nacionalnosti bojkotovali nastavu u OŠ u Liplju (VIDEO)

Školsko zvono označilo je početak nastave i u zvorničkim osnovnim i srednjima školama, osim u područnoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u Liplju, gdje šesnaest učenika bošnjačke nacionalnosti nije došlo na nastavu.
Bojkot nastave - Foto: RTRS
Bojkot nastaveFoto: RTRS

Njihovi roditelji odlučili su da djeci ne dozvole odlazak na nastavu dok se kažu, u đačke knjižice ne počne upisivati "bosanski jezik", umjesto jezik bošnjačkog naroda.

Oko 4.100 zvorničkih osnovaca danas je ponovo sjelo u školske klupe. U Liplju se školsko zvono jutros nije oglasilo, učionice su ostale prazne, a školsko dvorište pusto.

Radomir Petrović, direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Zvornik ističe da su oni obezbijedili sve uslove, škola je otvorena na vrijeme jutros, ugrijane prostorije, svi su uslovi stvoreni, ali djeca nisu došla.

Razlog nedolaska je odluka roditelja da djeca ne pohađaju nastavu, dok se ne riješi pitanje maternjeg jezika, odnosno dok se u đačke knjižice ne počne upisivati, kako navode bosanski jezik.

Predsjednik roditelja Muharem Sinanović navodi da je njihova crvena linija ispod koje neće ići, bosanski jezik.

Iz škole poručuju da poštuju Ustav Republike Srpske i da će to činiti i ubuduće.

"Naša je linija da poštujemo Ustav, da se piše jezik bošnjačkog naroda. Dok je na snazi, ako se promjeni u Ustavu, biće promijenjeno i u dokumentima i to je to", istakao je Petrović.

U ostalim zvorničkim područnim školama u kojima se izučava nacionalna grupa predmeta, nije bilo bojkota nastave.