latinica  ћирилица
22/01/2018 |  16:31 | Autor: RTRS

Počinje prvi Rosi fest

Na samom početku godine koju je Evropska Unija proglasila godinom kulturnog nasljeđa, u Beogradu će biti održan prvi međunarodni muzički festival — "Rosi fest".
Počinje prvi Rosi fest (foto: rossifest) -
Počinje prvi Rosi fest (foto: rossifest)

Tokom četiri dana festivala, pored svjetskih klasika, publika će imati priliku da uživa u stvaralaštvu eminentnog baroknog kompozitora Salomona Rosija, čija djela će prvi put biti izvedena na našem prostoru, ali i u modernom muzičkom stvaralaštvu mladih kompozitora koji su svoja djela napisali specijalno za ovaj festival.

Organizatori festivala usmjereni su na promovisanje i kreiranje kulturnog dijaloga na relaciji jevrejsko-srpsko-evropsko, kao i na priliku da obilježe jubilej, 25 godina diplomatskih odnosa Srbije i Izraela, te će se publici, pored domaćih horova "Braća Baruh", "Hašira" i "Јevrejskog kamernog orkestra", kao gosti predstaviti čuveni ansambl za ranu muziku "Profeti dela kvinta" i ansambl "Adi" iz Tel Aviva.

"Rosi fest" će imati čast da ugosti i vrhunskog soprana iz njujorške "Metropoliten opere" Olgu Makarinu, koja će održati majstorski kurs mladim operskim pjevačima, profesora Akademije za muziku i ples u Јerusalimu Odeda Šomrona, koji će održati majstorski kurs mladim dirigentima, kao i dr Danijelu Koen sa Univerziteta Sorbona. Kao članovi Upravnog odbora festivala, svoj doprinos održavanju "Rosi festa" dali su i profesori Fakulteta muzičke umjetnosti u Beogradu, kompozitor i rektor Univerziteta umjetnosti Zoran Erić i muzikolog Ana Stefanović, koja će održati i predavanje o stvaralaštvu Salomona Rosija.

Izvor: Sputnik