latinica  ћирилица
22/01/2018 |  18:13 ⇒ 23/01/2018 | 08:18 | Autor: RTRS

Stranačka prepucavanja u punom jeku (VIDEO)

Izborna godina tek što je počela, a stranačka prepucavanja u punom jeku.
Sarajevo - Foto: RTRS
SarajevoFoto: RTRS

Prvi čovjek SDS-a Vukota Govedarica ponovio je, za sarajevski portal "Vijesti", da SNSD pravi spiskove nepodobnih Srba. Iz SNSD-a odgovaraju da postoji samo jedan spisak – i to birački.

Govedarica i danas ponavlja da će se na SNSD-ovom spisku nepodobnih naći političari, koji ne podržavaju tu stranku kao i aktivisti opozicije.

Poptredsjednik SNSD-a Nikola Špirić odgovara da bi se od SDS-ovih izdaja mogao napraviti spisak, od predaje rukovodećih mjesta u zajedničkim institucijama, izostavljanja Srba iz komisija, do tajnih sjednica Savjeta ministara i lažnih mehanizama korodinacije.

"Dobro je poznato javnosti u Repblici Srpskoj ko je majstor spiskova i da zbog njih mnogi Srbi nisu ni do danas na slobodi. Ostaće u istoriji zapisano najveće srpsko beščašće - spsikovi za Srebrenicu, pod pokroviteljstvom tadašnjeg predsjednika SDS-a i Vukotinog šefa na osnovu kojih je hiljade srpskih imena i porodica do danas proganjano", kaže  Špirić.

Špirić je posljednji koji može da drži lekcije o patriotizmu, stav je SDS-ove Aleksandre Pandurević. U izjavi za SRNU tvrdi, za vrijeme njegovog mandata na čelu Savjeta ministara počela je razgradnja Republike Srpske.

"Od 2006. do 2010. godine, kada je Špirić vodio Savjet ministara, usvojeno je 167 zakona od čega su 23 potpuno nova zakona, kojima se formiraju nove institucije na nivou BiH, 25 zakona koje je nametnuo visoki predstavnik potvrđeno je u parlamentu, a 48 od tih 167 predstavljaju prenos nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH", navodi Aleksandra Pandurević predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Špirić na to kaže da bolje poznaje Pandurevićevu nego što ona poznaje politiku stranke čiji je član.
Istovremeno, nastavljena su i nadmudrivanja Igora Crnatka i Milice Marković. Iz njegovog ministarstva navode da Specijalno istražno tijelo provjerava moguća koruptivna djelovanja tri poslanika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope, među kojima je i Markovićeva.

Ovo su činjenice koje je prikupila Stalna misija BiH pri Savjetu Evrope u Strazburu da o njima upoznaju javnost povodom "neutemeljenih napada Markovićeve na ministra Igora Crnatka, a posebno zbog njene netačne tvrdnje da nije predmet nikakve istrage u Savjetu Evrope.

Crnadak ima najmanje kredibiliteta da govori o parlamentarnim istragama, jer je i sam bio pod takvim istragama, odgovara Markovićeva, podsjećajući da je saslušavan o svojim putovanjima po svijetu, od kojih BiH, kaže, nema koristi.

"Odlazio je dakle samo da vidi te destinacije, da tamo provede nekoliko dana o državnim parama. Ministar Igor Crnadak koristi instituciju BiH kako bi pokrio sebe", rekla je Milica Markovićeva, član parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

Ona je izjavila da je dobila i pismo grupe nezadovoljnih radnika MIP-a, u kojem traže formiranje nove istražne parlamentarne komisije. Tvrdi da je ovo samo dio materijala, koji ukazuje na bahatost Crnatka u obavljanju funkcije ministra inostranih poslova BiH.