latinica  ћирилица
22/01/2018 |  18:44 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Zabrana izvoza jabuka u Rusku Federaciju stupila na snagu (VIDEO)

Danas je stupila na snagu zabrana uvoza jabuka iz BiH u Rusku Federaciju zbog zloupotrebe u trgovini.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

Prema navodima ruske inspekcije, preduzeće iz Bijeljine je prepakivalo jabuke porijeklom iz Poljske i izvozila u Rusiju uz sertifikat, koji je izdao fitosanitarni inspektor Distrikta Brčko. Inspektorat, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske i Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH traže od nadležnih da pokrenu postupak i kazne odgovorne zbog propusta, a resorni ministar Stevo Mirjanić donio je odluku o brisanju preduzeća "Frukt kompani" iz Bijeljine sa liste izvoznika u Rusiju, jer su nekorektnim radom pričinili veliku štetu domaćim proizvođačima.

Stotinu pedest tona jabuke prve klase Radovan Njegić iz Dvorova trebalo je za dva dana da isporuči u Rusiju. Zbog zabrane izvoza ima veliki problem, jer treba pronaći nove kupce po isplativoj cijeni.

"Ma šta da vam kažem, ja ću pokušati nešto sa Njemačkom. Neće jabuka ostati neprodana, ali neće po onoj cijeni po kojoj je bila dogovorena za rusko tržište", istakao je Radovan Njegić iz Dvorova kod Bijeljine.

Prema cijenama na drugim tržištima, u startu je na gubitku 40-50 hiljada maraka. Što duže budu čuvali rod, troškovi će biti veći.

Milo Stojić, voćar iz Tutnjevca kod Ugljevika kaže da za hiljadu tona voća u hladnjači, treba od dvije do tri hiljade maraka mjesečno samo struje, ne računajući amortizaciju i ostalo.

Јoš 2016. godine, kada je prvi put zabranjen izvoz u Rusiju, voćari su upozoravali otkupljivače da rade po propisima.

Dragoje Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske smatra da zbog ličnih interesa par pojedinaca je ugrozilo proizvodnju.

"To će najviše osjetiti mali proizvođači koji žive samo od proizvodnje, a neće osjetiti veliki izvoznici i lobisti", kazao je Dojčinović.

A propuste su napravili preduzeće "Frukt kompani" iz Bijeljine, koje je resorni ministar Stevo Mirjanić već izbrisao sa spiska izvoznika, kao i fitosanitarni inspektori Distrikta Brčko.

Predrag Tomić, direktor Inspektorata Srpske ističe da se ovakve stvari nisu desile fitosanitarnoj inspekciji, koja ima najveći broj izdanih fitosanitarnih sertifikata za Rusku Federaciju.

"Njihov broj se kreće oko 1.200 na godišnjem nivou i ni jedne primjedbe nije bilo", rekao je Tomić.

Da je riječ o velikoj prevari, koja će skupo koštati domaću privredu, potvrdili su i u Ministarstvu spoljne trgovine BiH.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH navodi da se radi o ozbiljnim prevarama, ozbiljnim zloupotrebama, falsifikovanju dokumenata i zatražio je da se uključe i drugi kontrolni organi, policijski organi.

Zloupotrebe u trgovini voćem sa Rusijom direktna su posljedica, tvrdi Šarović, lošeg sistema kontrole, koje je neophodno pooštriti u cijeloj BiH. Uskoro se očekuje sastanak sa ruskom stranom, ali ne i brzo ukidanje zabrane.