latinica  ћирилица
22/01/2018 |  19:02 ⇒ 20:20 | Autor: RTRS

Zbog neodgovarajuće kategorizacije graničnih prelaza, ogromni gubici (VIDEO)

Zbog neodgovarajuće kategorizacije graničnog prelaza u Novom Gradu, opština je za pet godina izgubila pola miliona maraka.
Granični prelaz Novi Grad - Foto: RTRS
Granični prelaz Novi GradFoto: RTRS

Na gubitku su i privrednici, i prevoznici. Šta znači granični prelaz, znaju u Kozarskoj Dubici, koji nakon privremene prekategorizacije za međunarodni saobraćaj putnika, bilježi dobre rezultate.

Stotinu kilometara više moraju da pređu izvoznici iz Novog Grada, kako bi prešli granicu. Otvaranje prelaza u Novom Gradu za promet robe, koji ne podliježe inspekcijskom pregledu, smanjio bi troškove i izgubljeno vrijeme.

Sretko Јovanković, šef marketinga i prodaje firme "Sana Elvis" iz Svodne kod Novog Grada kaže da bi im otvaranje ovog prelaza smanjilo troškove, te bi doprinjelo konkuretnosti.

Otvaranje ovog prelaza značilo bi i prevoznicima teretnog saobraćaja, koji u Gradišci čekaju i po dva dana.

"Novi Grad ima carinsku ispostavu Novi Grad. Bilo bi daleko ekspeditivnije. Na manjem graničnom prelazu, ranije nije bila tolika gužva i jednostavno, dođu nam kamioni i već za par sati završimo svoj posao i idemo na mjesto istovara", ističe Igor Beben, član Udruženja prevoznika Republike Srpske.

Od 2013. godine, kada je granični prelaz u Novom Gradu zatvoren za promet robe, koje ne podliježu inspekcijskom pregledu, štetu trpi i opština.

Bojan Lukač zamjenik načelnika opštine Novi Grad navodi da je u proteklih pet godina gubitak opštine Novi Grad oko pola miliona maraka.

I posljednja inicijativa opštine za prekategorizaciju je propala. Iako je ispitivanje stepena nosivosti mosta na prelazu, pokazalo dozvoljenu granicu, Hrvatska traži rekonstrukciju, na prelazu Novi Grad-Dvor.

"Međutim može se konstatovati, a i članovi mješovite komisije su potvrdili da smo mi kao lokalna zajednica ispoštovali sve obaveze što imamo", kaže Lukač.

Ovaj prelaz, otvoren je za međunarodni saobraćaj putnika već dvije godine. Međutim, kategorzacija se vrši svaka tri mjeseca. Rezultat sadašnje kategorije prelaza, je dodatnih, oko, milion i po maraka u opštinskoj kasi. Ipak, 7. februar opet donosi neizvjesnost, jer tog datuma ističe rok sadašnjeg statusa prelaza, preko kojeg godišnje pređe više od 300 hiljada vozila i putnika.

"I onako smo postali slijepo crijevo još kad bi zatvorili taj granični prelaz stvarno bi imali velikih problema u funkcionisanju u finansijskom smislu i sa odlivom stanovništva, mislim ad nije u interesu ni jednog ni drugog naroda ni jendog ni drugog grada", navodi Radenko Reljić načelnik opštine Kozarska Dubica.

U Kozarskoj Dubici očekuju da će ovakav status ostati nepromijenjen, a u Novom Gradu da će dobiti bar privremeni status prelaza za teretni saobraćaj.