latinica  ћирилица
23/01/2018 |  08:05 ⇒ 22:06 | Autor: RTRS

Vučić: Tražili su od nas da privedemo Dodika (VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Srbiji iz Sarajeva, prije godinu dana, upućen zvaničan zahtjev za hapšenje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Vučić je istakao da Srbija nikada neće ići protiv Republike Srpske, niti Srpska protiv Srbije, dodajući da je Srpska-tekovina kojom svi treba da se ponose.
Vučić u emisiji Ćirilica - Foto: RTRS
Vučić u emisiji ĆirilicaFoto: RTRS

Pokušaji destabilizacije Srpske su stalni i biće ih i ubuduće, ali uvjeren sam da to nikome neće uspjeti, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji Ćirilica.

Prošle godine je, kaže, upućen i zvaničan zahtjev vlastima u Beogradu da privedu Milorada Dodika.

"Tražili su od nas da privedemo Dodika zbog, kako su rekli, nekakve vile. Imali smo zvanične zahtjeve iz Sarajeva još prije godinu dana da privedemo predsjednika Srpske. Pitao sam ih da li hoće da prave granicu onako kako su je neki drugi ranije pravili, da ne puštamo naš narod u Srbiju, da ne damo našim ljudima koji hoće da idu u Srpsku ili BiH", upitao je predsjednik Srbije.

 Međutim, ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić kaže da takav zahtjev nikada nije upućen, ali jeste, kaže, tražena provjera finansijske transakcije prilikom Dodikove kupovine vile na Dedinju. Dodaje da je zahtjev, posredstvom Ministarstva pravde BiH, u prvoj polovini prošle godine upućen Ministarstvu pravde Srbije, ali da još nije odgovoreno.

"Da se izvrši provjera finansijske transakcije, kako je išao novac iz Pavlović banke u Komercijalnu banku u Beogradu i nikakav drugi zahtjev nije išao. Јa ne vidim šta je sporno da se izvrši takva provjera. Ipak se nadam da će Srbija izvršiti tu provjeru i obavijestiti nas", rekao je Mektić.

I dok Mektić tvrdi da je razmjena ovakvih podataka između dvije države uobičajena, SNSD-ov Staša Košarac sve vidi kao još jedan pritisak na predsjednika Dodika, i to kroz pokušaj narušavanja njegovih odnosa s predsjednikom Vučićem.

"Osnovni cilj, kako na domaćem planu, gdje se pokušavaju praviti i reciklirati afere bez osnova, tako se i na nekim drugim, međunarodnim planovima, pokušava Dodik da eliminiše, jer očigledno to je jedini oblik političke borbe, i to primitivni oblik, takozvanog Saveza za promjene", uvjeren je Košarac.

Uprkos tome, odnosi Srpske i Srbije ostaće izuzetno dobri, poručio je Košarac.

Isto to rekao je i Vučić, najavivši da će sa Dodikom u aprilu posjetiti Istočnu Hercegovinu. Istakao je da će Srbija nastaviti da pomaže Srpsku, u skladu s mogućnostima i dejtonskim sporazumom.