latinica  ћирилица
23/01/2018 |  16:07 ⇒ 18:11 | Autor: RTRS

Brčko: Plate u zdravstvu veće, da li će i usluge biti bolje? (VIDEO)

Plate u zdravstvu u Brčkom konačno su povećane, zbog čega se očekuje da će usluge biti bolje, a odlazak specijalista spriječen. U Јavnoj zdravstvenoj ustanovi su zadovoljni, ali u Sindikatu smatraju da je plate trebalo povećati više od 10 odsto.
Brčko - Povećanje plata u zdravstvu - Foto: RTRS
Brčko - Povećanje plata u zdravstvuFoto: RTRS

Zaposleni su povećanjem plata doživjeli određenu satisfakciju, jer su se, konačno, njihovo znanje i specifičan rad u zajednici, počeli bolje vrednovati nego ranije.

"Ovo povećanje će značiti i veću odgovornost, da bismo na kraju imali bolje pružanje usluga, ne samo pacijentima, nego i svim korisnicima naših usluga", istakla je Dubravka Letić, glavna medicinska setra u Opštoj bolnici u Brčkom.

Pravo na povećanje od 10 odsto imaće svih 650 zasposlenih bez obzira koje poslove obavljaju. Najveća osnovna primanja od 2.050 KM, od 1. januara imaće specijalisti, doktor medicine 1.700, a srednja stručna sprema od 700 do 900 KM.

"Ovo su ljudi profesionalci, oni rade za platu, prema tome to je osnovna stvar, ako bi nekog potcijenili, ako nema adekvatne uslove, on će da traži načina gdje su uslovi bolji i da ide. Ovo je minimum što smo mi mogli da uradimo", rekao je Dušan Stokić, rukovodilac Bolnice u Brčkom.

Ovo je prvo povećanje plata u zdravstvu od formiranja Distrikta, i to je van svake logike onih koji o tome odlučuju, kažu u Sindikatu. Za povećanje su plata u zdravstvu, ne za 10 već 20 odsto, ali i za bolje u slove rada.

"Mislim da povećanje od 10 odsto koje se najavljuje, nije dovoljno da bi se spriječio odlazak radnika u zdravstvu u zapadnu Evropu i Bliski istok. U okruženju je to poprimilo mjere egzodusa", naveo je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata zdravstva Distrikta Brčko.

Od 650 zaposlenih u Јavnoj zdravstvenoj ustanovi u Brčkom, ljekara je svega 150, a 500 su medicinski tehničari i zaposleni u ostalim službama.