latinica  ћирилица
28/01/2018 |  11:21 ⇒ 12:34 | Autor: RTRS

Uzgajivači svinja u Srpskoj traže povećanje podsticaja (VIDEO)

Uzgajivači svinja u Republici Srpskoj, traže povećanje podsticaja za ovu proizvodnju. Smatraju da je prošlogodišnja premija od 30 maraka za jednu utovljenu svinju, koja će biti isplaćena sljedeće sedmice, preniska i traže povećanje na 60 maraka, a za krmače prasilice sa 70 na 150 maraka.
Uzgoj svinja - Foto: RTRS
Uzgoj svinjaFoto: RTRS

Da bi se spriječila nelojalna konkurencija unutar BiH, iznos premije u Srpskoj trebalo bi da bude izjednačen sa premijom u Federaciji BiH i Distriktu Brčko, smatraju poljoprivrednici. Oni ističu da su podsticaji Distriktu Brčko 70 maraka po tovnom grlu u Federaciji 60, dok je za krmače u Srpskoj 30 KM.

Uzgajivači svinja kažu da bez veće premije ne mogu biti konkurentni na tržištu, niti njihova proizvodnja može biti isplativa, pa brinu da bi se mogla i ugasiti. Pored povećanja premija za ovu godinu, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača insistira na povećanju ukupnog agrarnog budžeta na 100 miliona maraka, odnosno zakonskih šest odsto ukupnog republičkog budžeta.

- Poljoprivredni sektor u Srpskoj puni budžet do 9 do 11 procenata. Ako to znači da smo glavni nosioci, smatramo da bi trebalo i da učestvujemo u donošenju i kreiranju agrarnog budžeta, da se uvaže naši statovi po pitanju njegove visine - isziče Stojan Marinković, predsjednik Saveza druženja poljoprivrednih proizvođača Srpske.

Kada se završe konsultacije o Pravilniku o podsticajima za ovu godinu, Ministarstvo poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede oglasiće se o zahtjevima za povećanje premija. Kada je riječ o uzgoju svinja, ističu u resornom ministarstvu, podsticaji su već znatno rasli - zadnje tri godine podsticaj je povećan za 100 odsto , dok je 2015. podsticaj po tovnoj svinji bio 15 maraka.

Resorno ministarstvo je tražilo od Savjeta ministara BiH mjere zaštite za domaće tržište među kojima je i sezonsko vremenski određeno zaustavljanje uvoza. Ipak , stalno se povećava uvoz mesa svinja u BiH , a zanimljivo je da istovremeno raste i proizvodnja. Prošle godine u Srpskoj je proizvedeno 51.000 tovljenika.