latinica  ћирилица
03/02/2018 |  08:33 ⇒ 17:34 | Autor: RTRS

Zbog snijega otežan saobraćaj; U Krupi na Uni saniran dio kvarova

Na području Krajine zbog snježnih padavina saobraćaj se odvija otežano, posebno na putnim pravcima Kotor Varoš-Teslić preko Borja, Mrkonjić Grad-Glamoč preko Mliništa, Šipovo-Novo Selo, Kola-Čađavica i Karanovac-Kneževo-Turbe, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.
Snijeg - Foto: SRNA
SnijegFoto: SRNA

Ekipe Elektrodistribucije Novi Grad otklonile su danas dio kvarova na dalekovodima, a da su bez napona i dalje kompletni dalekovodi Svodna i Blatna, rekao je Srni tehnički rukovodilac Zoran Plavšić.

"Na dalekovodu Dobrljin još su bez napona pravci Bujići, Žuljevica, Devetaci, Prusci i Kuljani. Na dalekovodu željeznička stanica van napona su naselja Bojišta, Mešinovac i Tunjica 2. Dalekovod Kostajnica pod naponom je do Grdanovca", naveo je Plavšić.

On je istakao da sve dežurne ekipe od jutros rade na sanaciji kvarova i da je vlažan snijeg pokidao užad.

Јutros su sva seoska područja u Novom Gradu bila bez električne energije i kompletno područje opštine Krupa na Uni.

U lokalnom Centru za obavještavanje kažu da je u toku čišćenje regionalnih, magistralnih i lokalnih kategorisanih puteva ali da na kolovozima ima vlažnog snijega.

Svi putevi na području grada Banjaluka su prohodni uprkos obilnim snježnim padavinama, saopšteno je iz gradskog Odjeljenja za saobraćaj i puteve. Prema posljednjim podacima, prekida saobraćaja nije bilo ni na jednoj saobraćajnici na području grada, a manji problemi zabilježeni su na putnom pravcu prema Piskavici i selu Stranjani.

Iz gradskog Odjeljenja napominju da su putne službe od ranih jutarnjih časova na terenu da bi obezbijedile nesmetano funkcionisanje saobraćaja.

Načelnik Odjeljenja Slaviša Sandić rekao je da su na terenu mašine svih šest izvođača sa kojima grad ima sklopljene ugovore za zimsko održavanje puteva, te da je prioritet čišćenje saobraćajnica po kojima funkcionišu linije gradskog prevoza, dok su svi ostali putevi u drugoj kategoriji.

"Gradske službe preduzimaju sve što je u našoj moći da sabraćajnice u potpunosti očistimo i omogućimo nesmetano funkcionisanje saobraćaja, dok su građani dužni da čiste snijeg ispred svojih stambenih zgrada, poslovnih prostora i kuća", naglasio je Sandić.

Prema njegovim riječima, grad je za ovu sezonu obezbijedio 2.500 tona soli i 15.000 kubika abrazivnog materijala za posipanje saobraćajnica.

Radoslav Čubrilović, rukovodilac održavanja puteva na seoskom području gdje je angažovana zimska služba "Eko-euro tima", rekao je Srni da su prohodni prioritetni putevi na području Stričića, Krupe i Rekavica, da su sve ekipe na terenu.

Prema njegovim riječima, na području Stričića visina snježnog pokrivača je dvadesetak centimetara.

Čubrilović je dodao da snijeg pada intenzivno, ali da nema posebnih problema.

Dežurni meteorolog Hidrimeteorološkog zavoda Republike Srpske Draško Rudan rekao je Srni da je visina snijega u Banjaluci jutros u 8.00 časova bila 11 centimetara.

"Snijeg će padati tokom dana s tim što će jenjavati, neće biti umjerenog intenziteta kao sada", rekao je Rudan i dodao da se prestanak padavina očekuje sutra.

On je istakao da će snijeg padati u cijeloj Republici Srpskoj, s tim što će kiše biti na istoku i u nižim predjelima, kao i u Hercegovini.

Rudan je naveo da je, prema mjerenjima u 7.00 časova, najviše snijega palo u Krupi na Uni gdje je visina snježnog pokrivača 20 centimetara, na Mrakovici 15 centimetara, Prijedoru i Novom Gradu 10 centimetara.

On je napomenuo da su na području Hercegovine pale velike količine kiše, posebno u Gacku gdje je u protekla 24 časa palo 137 litara po metru kvadratnom.

U Federaciji BiH nove snježne padavine otežavaju saobraćaj na magistralnim putevima Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar i Bihać-Velika Kladuša.

Obilne snježne padavine na području Unsko-sanskog kantona ostavile su bez struje kompletno područje opštine Velika Kladuša i veliki dio Cazina i Bužima.U kantonalnoj Civilnoj zaštiti kažu da je od jutros od 6.00 časova opština Velika Kladuša bez struje.

U Bihaću je jutros u 6.00 časova izmjereno 25 centimetara snijega, ali s obzirom na to da nije prestajao da pada njegova visina je između 30 i 40 centimetara. Јoš veći snijeg napadao je na području Bosanskog Petrovca, Cazina, Bužima i Velike Kladuše, navodi portal "Kliks".

Iz AMS ističu da ekipe putnih službi vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

U ostalim krajevima saobraćaj se jutros odvija po pretežno mokrim i klizavim kolovozima.

Magla mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i duž riječnih tokova, a na svim dionicama u usjecima i pored kamenih kosina učestali su odroni, posebno na putu Mostar-Јablanica-Sarajevo.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi saobraćaj reguliše privremena signalizacija čije je poštivanje obavezno.

Na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija.

Na istoj dionici magistranog puta u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje budućeg auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja kroz Bijeljinu u ulicama 27. marta i Srpske vojske zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se obilaznicom.

Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do vozila saobraćaju jednom trakom zbog izgradnje novog mosta preko rijeke Zovidolke.

Zbog izgradnje vodovoda na području naselja Šnjegotina u opštini Čelinac izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Ukrina-Klupe.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta vozila saobraćaju jednom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se usporeno saobraća na magistralnom putu Banjaluka-Јajce na lokalitetu Srpskih Toplica. Јednom trakom saobraćaj se odvija i na regionalnom putu Obudovac dva-Lončari.

Na području distrikta Brčko u toku su radovi na dionicama Lončari-Brčko jedan /granica Republike Srpske i distrikta/ i Brčko dva / granica Republike Srpske i distrikta/ - Donja Bukovica zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

U Federaciji BiH na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica saobraćaj se odvija preticajnom trakom na dionici zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Јednom trakom saobraća se na magistralnom putu Resanovci-Drvar zbog urušavanja potpornog zida.

Temperatura izmjerena u 7.00 časova: Mrakovica minus dva, Mrkonjić Grad minus jedan, Ribnik, Šipovo, Krupa na Uni, Srbac i Bjelašnica nula, Bugojno jedan Prijedor, Banjaluka, Novi Grad, Doboj i Tuzla dva, Sokolac i Bijeljina tri, Srebrenica i Drinić četiri, Rudo pet, Višegrad šest, Gacko i Kalinovik osam, Livno i Sarajevo devet, Bileća
11, Trebinje 12, Mostar 13, Neum 15 stepeni Celzijusovih.

Padavine u protekla 24.00 časa: Bijeljina 11, Višegrad 11, Banjaluka i Ribnik 14, Drinić i Krupa na Uni 15, Kalinovik 16, Šipovo 18, Trebinje 19, Mrkonjić Grad 21, Novi Grad 25, Bileća 36, Gacko 137 litara po metru kvadratnom.

Visina snijega : Srbac jedan, Šipovo dva, Mrkonjić Grad šest, Ribnik devt, Novi Grad, Prijedor 10, Mrakovica 15, Krupa na Uni 20 centimetara.

Izvor: SRNA