latinica  ћирилица
03/02/2018 |  10:29 ⇒ 16:10 | Autor: RTRS

Uz blagoslov patrijarha prikazan film o otetim bebama

U Hramu Svetog Save u Beogradu uz blagoslov Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja prikazan je film "Rođeni oteti" koji govori o brojnim krađama novorođenih beba u Srbiji od 1965 do 2016. godine.
Hram Svetog Save - Foto: Screenshot/YouTube
Hram Svetog SaveFoto: Screenshot/YouTube

Јedan od protagonista ovog potresnog filma Ivan Miljković, koji je nakon višegodišnje potrage pronašao svog brata blizanca u jednoj porodici na Kosovu i Metohiji, rekao je da porodice nakon emitovanja filma očekuju veliki pomak u razbijanju te tabu teme i da se odgovorni procesuiraju.

"Film je pre svega urađen da se javnosti otvore oči i zato očekujemo da konačno institucije po službenoj dužnosti reaguju, da se sprovedu adekvatne istrage i da se pohapse počinioci najtežeg zločina, zločina nad majkama. Nadamo se da će istina u ovoj Božjoj kući ugledati svetlost dana i da će se jednom na ovo pitanje staviti tačka", rekao je Miljković za "Sputnjik".

On je naglasio da je nezvanično utvđeno da je od 1965. godine oteto više od 50.000 djece.

"Svi su upoznati sa zločinom, ali i dalje niko ne reaguje", rekao je Miljković.

Producent filma Milan Lakić je naglasio da ga je nepravda motivisala da producira ovaj projekat.

"Posle intervjua koji sam uradio sa Ivanom Miljkovićem shvatio sam da mora da se snimi film da bi se ovo zaustavilo. Film smo počeli da snimamo u junu, obuhvatili smo šest porodica, a u međuvremenu sam dobio mnogo poruka drugih roditelja", rekao je on i najavio da će uskoro biti snimljen i nastavak ovog filma.

On je rekao da će se snimati novi film koji će se baviti ovim zločinom i van Srbije, odnosno slučajevima koji su se događali u regionu.

"Јavili su mi se mnogi roditelji iz Hrvatske koji svedoče da su se i tamo događali ovakvi slučajevi i da su suočeni sa istim problemima kao i roditelji u Srbiji", rekao je on.

Lakić očekuje da projekcija filma pokrene neke konkretne događaje zato što je urađen sa ciljem da nas sve ujedini, da svi shvatimo da je ovo višedecenijski problem koji mora da bude rješen i zaustavljen.

"U Srbiji je pokradeno na hiljade beba i mi to više ne smemo da dozvolimo, a to se, nažalost, dešava i dalje. U ovom filmu prikazan je i slučaj otmice bebe koji se dogodio 2016. godine. Dvadesetčetvorogodišnjem ocu oteli su dete i zamenili ga sa detetom koje ima Daunov sindrom. Postoje svi dokazi, kao i za sve druge navedene slučajeve", rekao je on.

Izvor: SRNA