latinica  ћирилица
04/02/2018 |  08:12 ⇒ 11:51 | Autor: RTRS

Snijeg na putu usporava saobraćaj u zapadnim krajevima

Na zapadu Republike Srpske i Federacije BiH zbog ugaženog snijega na kolovozu saobraćaj se odvija usporeno u višim predjelima i preko planinskih prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srpske.
Zima, putevi - Foto: SRNA
Zima, puteviFoto: SRNA

Saobraćaj je usporen na putnim pravcima Mrkonjić Grad-Glamoč preko prevoja Mlinište, Šipovo-Novo Selo, Banjaluka-Čađavica, Karanovac-Kneževo-Turbe i Kotor Varoš-Teslić preko prevoja Borja.

U Federaciji BiH zbog snijega se usporeno saobraća na dionicama Bihać-Bosanski Petrovac-Ključ, Bosanski Petrovac-Drvar, Srbljani-Cazin-Velika Kladuša, Mrkonjić Grad-Livno, Livno-Drvar i Tomislavgrad-Posušje.

Na putnom pravcu Bihać-Bosanski Petrovac obavezna je upotreba lanaca za teretna vozila.

Ekipe putnih službi su na terenu i vrše čišćenje i posipanje svih kritičnih dionica.

U nižim krajevima kolovozi su mokri i klizavi, a odrona ima na svim dionicama koje prolaze kroz usjeke i pored kamenih kosina, posebno na putevima Konjic-Mostar-Doljani, Јablanica-Prozor, Јajce-Banjaluka, Sarajevo-Foča i Bugojno-Novi Travnik.

Na putnom pravcu Konjic-Mostar vidljivost je smanjena zbog magle.

Na putevima na kojima se izvode sanacioni radovi privremena signalizacija reguliše saobraćaj čije je poštivanje obavezno.

Na magistralnom putu Klašnice jedan-Prnjavor izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja zbog uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji autoputa Banjaluka-Doboj. Za vrijeme izvođenja radova saobraćaj reguliše privremena saobraćajna signalizacija.

Na istoj dionici magistralnog puta u mjestu Hrvaćani, na ukrštanju magistralnog puta sa auto-putem u zoni vijadukta Crkvište, zbog izgradnje budućeg auto-puta, obustavljen je saobraćaj i preusmjeren na privremenu obilaznicu u neposrednoj blizini.

I dalje je na snazi obustava saobraćaja kroz Bijeljinu u ulicama 27. marta i Srpske vojske zbog sanacionih radova na dionici magistralnog puta Bijeljina-Glavičice. Putnička vozila preusmjeravaju se na gradske ulice, a saobraćaj teretnih vozila odvija se obilaznicom.

Na regionalnom putu Nevesinje-Berkovići u mjestu Zovi Do vozila saobraćaju jednom trakom zbog izgradnje novog mosta preko rijeke Zovidolke.

Zbog izgradnje vodovoda u naselju Šnjegotina u opštini Čelinac izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja na regionalnom putu Ukrina-Klupe.

Na regionalnom putu Površnice-Lopare saobraćaj teretnih vozila i dalje je preusmjeren na putni pravac Lopare-Priboj-Banj Brdo.

Zbog aktiviranih klizišta vozila saobraćaju jednom trakom na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka i Bratunac-Drinjača, dok se usporeno saobraća na magistralnom putu Banjaluka-Јajce na lokalitetu Srpskih Toplica. Јednom trakom saobraćaj se odvija i na regionalnom putu Obudovac dva-Lončari.

Na području distrikta Brčko u toku su radovi na dionicama Lončari-Brčko jedan /granica Republike Srpske i distrikta/ i Brčko dva / granica Republike Srpske i distrikta/ - Donja Bukovica zbog čega je saobraćaj preusmjeren na obilazni put sa desne strane iz pravca Brčkog.

U Federaciji BiH na dionici auto-puta Sarajevo zapad-Lepenica saobraćaj se odvija preticajnom trakom na dionici zbog aktivnog klizišta na lokalitetu Ban Brdo.

Iz AMS-a apeluju da se vožnja prilagodi uslovima na putu, te da se na put ne kreće bez zimske opreme koja je i zakonski obavezna.

Sarajevsko-romanijska regija: Na pojedinim putnim pravcima odroni

Na pojedinim putnim pravcima koje održava preduzeće Romanijaputevi ima manjih odrona, ali oni ne ugrožavaju odvijanje saobraćaja, rekao je jutros Srni tehnički direktor ovog preduzeća Dragan Buloščić. On je rekao da se na svim magistralnim i regionalnim putevima koje održava preduzeće Romanijaputevi saobraćaj odvija bez smetnji, da su ekipe jutros izašle na teren, posule abrazivni materijal, a zbog kiše, klizavih kolovoza i odrona vozačima se preporučuje oprez.

U nadležnosti Romanijaputeva je održavanje i čišćenje magistralnih i regionalnih puteva na Sarajevsko-romanijskoj regiji, i to od Lapišnice preko Podromanije do Han Pijeska, od Vardišta do Čajniča, a među prvim prioritetima nalaze se oba pravca prema Јahorini, preko Pala i Trebevića.

Izvor: SRNA