latinica  ћирилица
04/02/2018 |  13:25 | Autor: RTRS

Počinje trka za izbor novog predsjednika Evropske komisije

Kasnije tokom februara počinje izborna trka za novog predsjednika Evropske komisije koji će zamijeniti Žan-Klod Јunkera.
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs) -
Evropska komisija (foto: www.mfa.gov.rs)

Agencija Frans pres prenosi da, u stilu evropskog bloka, sve počinje sporom kako bi sam izbor trebalo da bude vođen.

Glavni pregovarač EU za Bregzit Mišel Barnije pominje se kao jedan od glavnih kandidata za preuzimanje rukovođenja Evropskom komisijom 2019. godine.

Analitičari navode da nije u pitanju samo borba za prevlast između nacionalnih lidera i Evropskog parlametna ko će birati Јunkerovog nasljednika već je to pitanje demokratije što bi moglo dati i dodatne argumente evroskepticima koji su protiv unije.

Јunker je 2014. godine izabran novim i kontroverznim sistemom "vodećeg kandidata" prema kojem najveća politička grupacija u Evropskom parlamentu može da nominuje svog predstavnika za tu funkciju.

Potom Evropski savjet daje konačnu riječ, uzimajući u obzir nominaciju Evropskog parlamenta. Na kraju se održava glasanje u Evropskom parlamentu.

Međutim, brojni nacionalni lideri, koji će o ovom pitanju govoriti na samitu u Briselu 23. februara protiv su da taj izbor vrše poslanici čime njihove zemlje ostaju uskraćene da biraju onoga koji će imati jednu od najuticajnijih uloga na kontinentu.

Јunker je istakao da se neće kandidovati za drugi mandat za funkciju predsjednika Evropske komisije naredne godine.

Prema očekivanjima, predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk bi trebao da pred lidere na samitu iznese opcije, uključujući i to da li će biti ponovo primjenjen isti sistem "vodećeg kandidata" ili će ta mogućnost biti odbačena.

Kritičari smatraju da je taj sistem ispolitizirao Evropsku komisiju. Do sada nije predstavljen još nijedan kandidat za novog predsjednika Evropske komisije.

Pored Barnijea, drugo ime koje se pominje kao mogući nasljednik na Јunkerovoj funkciji je evropski komesar za konkurentnost Margrete Vestager.

Interes za rukovodeću poziciju Evropske komisije iskazao je i evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi.

Izvor: SRNA