latinica  ћирилица
04/02/2018 |  15:34 ⇒ 05/02/2018 | 09:16 | Autor: RTRS

Atina- Protest zbog imena Makedonija (FOTO/VIDEO)

U centru grčke prestonice održan je protest protiv prijedloga kompromisa o imenu Makedonije, što zagovara vlada premijera Aleksisa Ciprasa.

Slavni kompozitor Mikis Teodorakis poručio je grčkoj vladi da je, ako misli da potpiše ime koje sadrži riječ Makedonija, u obavezi da za to prvo pita grčki narod.

Demonstranti su nosili grčke zastave i uzvikivali slogane poput "Dalje ruke od Makedonije" i "Makedonija je Grčka".

Prema procjenama policije, na centralnom gradskom trgu bilo je oko 140 hiljada ljudi.

Tokom protesta došlo je do sukoba demonstranata i policije.

Fotografije sukoba objavila je agencija AP, a na njima se vidi kako policajce u “punoj opremi“ pojedini demonstranti gađaju bakljama i kamenicama.

 Atina- Protest zbog imena Makedonija (Foto: Tanjug/AP)

Nakon što je Makedonija proglasila nezavisnost 1991. godine poslije raspada SFRЈ Atina je protestovala, jer smatra da se tim imenom ide i na prisvajanje teritorije istoimene pokrajine na sjeveru Grčke.

Među onima koji su se obratili okupljenima bio je i kompozitor muzike iz filma "Grk Zorba" Mikis Teodorakis /92/.

Demonstranti su po okupljanju na trgu Sintagma u centralnom dijelu Atine nosili grčke zastave i uzvikivali su slogane poput "Dalje ruke od Makedonije" i "Makedonija je Grčka".

 Atina- Protest zbog imena Makedonija (Foto: Tanjug/AP)

Ovo su drugi slični protesti u proteklih nekoliko sedmica. Demonstranti su se 21. januara okupili u Solunu, prijestonici pokrajine Makedonija.

Grčka Vlada predvođena Sirizom navodi da je spor diplomatska prepreka koju žele da riješe i predloženo je ime u kojem će biti ime Makedonija ali da će biti istaknuta i jasna razlika od istoimenog regiona.

Međutim brojni Grci smatraju da je to pretjerano.

Razgovori su u toku u UN, ali je grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas dobio prijetnje smrću nakon što je izrazio očekivanje da će spor biti rješen u narednih nekoliko mjeseci.

Grčka pravoslavna crkva podržava kampanju kojom se zabranjuje bilo kakva upotreba imena Makedonija.

Posrednik UN Metju Nimic predložio je alternativna imena poput "Republika Nova Makedonija".

Izvor: Agencije