latinica  ћирилица
05/02/2018 |  10:54 | Autor: RTRS

Sutra sastanak sa delegacijom Turske

Ministar komunikacija i transporta BiH Ismir Јusko rekao je da u BiH stiže delegacija Turske sa kojom će biti razgovarano o izgradnji brzog puta Sarajevo-Beograd, te da je za sutra zakazan zvaničan sastanak.
Ismir Јusko - Foto: SRNA
Ismir ЈuskoFoto: SRNA

On kaže da će Turska finansirati projekat i da BiH "nikada nije imala ovakvu ponudu, od koje će i građani imati benefite".

"Nakon godinu dana, na sastanku u Istanbulu definisane su dvije rute, jedna preko Tuzle, druga preko Višegrada. Struka je istakla da Tuzla trpi najviše saobraćajno zagušenje, 22.000 vozila na dnevnoj bazi. Isticao sam da je bio prioritet da se riješi Tuzla, i kao jaka industrijska zona, a kada imate ovakvog investitora, to je ispružena ruka", istakao je Јusko.

On smatra da "ni istočni dio BiH ne treba da ostane odsječen".

"Čuo sam da nema dovoljno vozila na dnevnoj bazi i da ta dionica nije isplativa. Pa kako će biti kada nemate infrastrukturu? Kada napravite kvalitetan auto-put, kapacitet će se povećati", naveo je Јusko.

On je istakao da je pred institucijama BiH i entiteta mnogo posla u vezi sa realizacijom projekta izgradnje brzog puta Sarajevo-Beograd.

"Treba mnogo stvari spremiti na terenu, obići svaki metar, vidjeti koliko je tunela, koliko klizišta, koliko je privatnog zemljišta, a to bi trajalo dvije godine", kazao je Јusko.

Dodao je da je definisan kružni tok prema istočnom i sjevernom dijelu BiH.

"Јa ću kao ministar na nivou BiH pravovremeno, etapu po etapu, informisati javnost. Turska delegacija dolazi danas i svima nam je stalo da projekat počne. Prijedlozi su jasno definisani, ostavio bih po strani razgovore, a založio se za više konkretnog rada", rekao je Јusko.

Izvor: Agencije