latinica  ћирилица
05/02/2018 |  13:25 | Autor: RTRS

Hrvatska sve dalje od deklarisanog antifašizma

Institucije Hrvatske odbacuju svaku odgovornost za ustaški genocid na Srbima tokom Drugog svjetskog rata i zločine u koncentracionom logoru Јasenovac ali, istovremeno, vuku poteze kojima pokazuju da podržavaju ideološke simpatizere ustaša.
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo) -
Јasenovac (Foto: Јavno vlasništvo)

Svi hrvatski političari ukazuju da u Ustavu piše da se današnja Hrvatska zasniva na antifašizmu, ali ta zemlja i danas isplaćuje penzije veteranima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

S druge strane, prema Zakonu o penzionom osiguranju, Hrvatska isplaćuje penziju ili dio penzije pripadnika "Hrvatske domovinske vojske" mobilisane od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945. i porodičnu penziju ili dio porodične penzije ostvarene nakon smrti tih pripadnika. Ukratko, riječ je o penzijama za ustaše.

Ministarstvo veterana ove godine dodijelilo je 50.000 kuna /oko 6.700 evra/ proustaškom udruženju "Društvo za istraživanje trostrukog logora Јasenovac". Riječ je o udruženju koje negira karakter koncentracionog logora Јasenovac. Igor Vukić, sekretar udruženja, tvrdi da je Јasenovac bio "radni logor za protivnike NDH /u najvećem broju komuniste i njihove saradnike/, te za grupu Јevreja koji su bili izuzeti iz deportacija u njemačke logore". Srbe, koji su najviše ubijani, Vukić i ne pominje.

Istovremeno, predsjednik ovog udruženja katolički sveštenik Stjepan Razum tvrdi da je Јasenovac "mit", te da "ne postoje dokazi o masovnom stradavanju u tom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata".

Izvor: Glas Srpske