latinica  ћирилица
05/02/2018 |  17:11 ⇒ 20:12 | Autor: RTRS

U BiH ne postoji civilna kontrola na OBA-om! (VIDEO)

BiH je jedina zemlja u Evropi u kojoj Zajednička komisija za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji ne radi svoj posao. Јoš od smjene bivšeg predsjedavajućeg Nikole Špirića nema civilne kontrolne nad ovom službom.
Zajedničke institucije - Foto: RTRS
Zajedničke institucijeFoto: RTRS

Poslanik DNS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Đorđo Krčmar smatra da je nedopustivo da mjesecima nema izbora novog predsjedavajućeg ove komisije.

"Rok od 60 dana davno je istekao i nedopustivo je da komisija koja nadgleda ovako važne stvari šest mjesecci ne zasjeda", dodao je Krčmar.

Stručnjak za bezbjednost DŽevad Galijašević tvrdi da je smjenom Nikole Špirića na mjestu predsjedavajućeg u ovoj komisiji OBA postala alat u rukama SDA i dodaju da nezakonit rad komisije odgovara bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću.

Evropska praksa je da na parlamentarnim komisijama predsjedavaju predstavnici opozicionih partija. Analitičar Zoran Krešić smatra da je ovom situacijom u Zajedničkoj komisiji za nadzor nad Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji rad ove službe prepušten na volju direktoru Osmanu Mehmedagiću Osmici i njegovim mentorima.

"Katastrofa je da se cjelokupna vlast u BiH ustupa Osmanu Mehmedagiću Osmici i SDA", istakao je Krešić.

Od kako je smijenjen Nikola Špirić sa mjesta predsjedavajućeg Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH komisiju je napustio i Sredoje Nović, a SNSD je u znak protesta povukao svoje poslanike i delegate iz svih parlamentarnih komisija. Izbora novog predsjedavajućeg i njegovih zamjenika nema pa je pitanje kako će se ova komisija izjasniti i o Nacrtu izmjena i dopuna zakona o Obavještajno bezbjednosnoj agenciji BiH koje bi Savjet ministara BiH trebalo u četvrtak da pripremi za parlamentarnu proceduru.