latinica  ћирилица
06/02/2018 |  15:31 ⇒ 18:40 | Autor: RTRS

Banja Dvorovi ponovo otvorila vrata pacijentima (VIDEO)

Banja Dvorovi od prvog februara ponovo je otvorila vrata pacijentima.
Banja Dvorovi - Foto: RTRS
Banja DvoroviFoto: RTRS

Medicinski radnici i prateće osoblje potrebno za stacionarno liječenje, vraćeni su na posao. Preostali radnici su na čekanju do 31. marta, kada se očekuje i povećan obim poslova, ističu u ovoj javnoj ustanovi.

Nakon skoro tri godine, svi zaposleni konačno mogu ovjeriti zdravstvene knjižice, jer su izmireni dugovi prema Fondu zdravstvenog osiguranja.

Ugovor Banje Dvorovi sa Fondom zdravstvenog osiguranja u iznosu od 200.000 maraka obnovljen je za 2018. godinu , tako da je banja počela da radi 1. februara.

- Trenutno na ležanju imamo 22 pacijenta sa planiranim prijemima u naredna tri, četiri dana, znači sljedeće sedmice će to biti preko 30 pacijenta. Imamo i ambulantno liječenje - kaže Danijela Đurić Ristić, ljekar specijalista u Banji Dvorovi. 

Za regiju sa preko 100.000 stanovnika Banja Dvorovi je od neprocjenjive koristi.

Nakon višemjesečnog štrajka sa kojim je okončana prošla godina, Grad Bijeljina je kao osnivač ЈU Banje Dvorovi preduzeo niz mjera za njen oporavka i stabilizaciju.

Sporazumom sa resornim ministarstvom deblokiran je račun zbog poreskih obaveza od oko 600.000 maraka :

- Kompenzacijom s aministarstvom od 120.000 KM izmirili smo obavezez za 2016. i 2017. godinu - poručio je Milorad Zekić direktor Banje Dvorovi.

Od 52 zaposlena, na posao je sa čekanja vraćeno 28 radnika , uglavnom iz medicinskog sektora.

- Nakon mučnog perioda, isplaćene plate, uplaćeni doprinosi, možemo da ovjerimo knjižicu, nadamo se da će biti bolje, kaže Ljiljana Đurić, glavna medicinska sestra. 

U upravi banje ističu da bi uskoro mogla da budu operativna i kreditna sredstva od milion maraka potrebna za sanaciju krova i završetak zatvorenog bazena. Time bi bili stvoreni preduslovi da se iznos ugovora sa Fonda zdravstvenog osigiranja udvostruči i poveća konkurentnost banje u zdravstvenim i turističkim uslugama.