latinica  ћирилица
06/02/2018 |  17:11 ⇒ 20:41 | Autor: RTRS

Nova filmska propaganda; Morgan Frimen Srbe optužio za genocid (VIDEO)

Srpski narod je kriv za rat na prostorima bivše Јugoslavije, etničko čišćenje i genocid u Srebrenici – ovo su tvrdnje poznatog holivudskog glumca Morgana Frimena iznijete u dokumentarnoj emisiji "Priča o nama", na svjetski poznatom kanalu "Nacionalna geografija".
Morgan Friman  o Srbima - Foto: RTRS
Morgan Friman o SrbimaFoto: RTRS

Ovakvi navodi u Srbiji i Srpskoj podigli su buru, pa su Frimenu mnogi već uputili protest, ali i najavili zahtjev za emisiju u kojoj će se čuti i srpska strana.

U epizodi, koja je prikazana u nedjelju, Frimen se u Sarajevu i Srebrenici, sreo s novinarom Senadom Hadžifejzovićem i njegovim sinom Feđom, koji su mu rekli da je blizu granica sa Srbijom i da su Srbi došli i htjeli da ubiju sve, da tu teritoriju odvoje od BiH i pripoje Srbiji. Ovakve izjave za prvog čovjeka Boračke organizacije Srpske predstavljaju laž, izmišljotine i obmanu.

- Kada jedna tako ozbiljna, naučna medijska kuća koja ima svrhu da obrazuje, da nauči ljude nečemu novom, koju uzgred budi rečeno i ja rado gledam, sad su me doveli u dilemu da li je bilo šta istina od onoga što oni prikazuju ili su to obični špekulanti i prevaranti, jer se na ovom primjeru pokazuje da su oni upravo to - kaže Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Osuda je stigla i od predsjednika Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duška Vukotića koji tvrdi – zahtijevaćemo da se čuje i srpska strana. I beogradska novinarka Ljiljana Smajlović ocjenjuje da se poznati TV kanal vješto koristi za političku propagandu, te da zbog toga treba protestovati.

- Apsolutno treba protestovati pisati, pisati tom Moganu Frimenu, on kad bi dobio pisama iz Srbije i Republike Srpske on bi se upitao čovjek. To su ljudi koji žive od popularnosti. Uvijek ima svrhe protestovati, ističe Ljiljana Smajlović, novinarka i kolumnistkinja.

Priča Morgana Frimena snimljena je kao dokumentarna, ali interesantno, ekipa u filmu ne donosi drugu stranu ili istražuje izrečeno. Ipak, činjenica da se takav sadržaj pojavio na kanalu sa dokumentarnim programom zabrinjava, ističe književnik Vladimir Kecmanović.

- Najbolji vid borbe protiv ovakvih stvari jeste proizvodnja sadržaja koji bi prikazivali našu istinu - napominje Kecmanović.

- Mislim da je vrijeme da Srbi i u Republici Srpskoj i Srbiji počnu pored toga sistematski da se bore. Da formiramo institucije koje bi pratile propangandu protiv nas zasnovanu na lažima i koje bi pravile kontraplanove kako da se borimo protiv toga - poručuje Dragomir Anđelković, analitičar.

Koliko su daleko išli u svojoj manipulaciji govori i činjenica da se u jednom od kadrova, koji treba da dočara početak raspada Јugoslavije 1992. godine, vide i snimci nastali na protestima opozicije u Beogradu 5. oktobra 2000. godine.