latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:14 ⇒ 16:26 | Autor: RTRS

Nema prenosa nadležnosti u oblasti bankarske supervizije

Ministarstvo finansija Republike Srpske oštro osuđuje proizvoljne interpretacije Dopunskog pisma namjere sa Međunarodnim monetarnim fondom i odbacuje netačne tvrdnje o namjeri potpisivanja pisma u dijelu koji se odnosi na memorandum kojim se uređuje Stalni odbor za finansijsku stabilnost.
Vlada RS - Foto: RTRS
Vlada RSFoto: RTRS

Stalni odbor za finansijsku stabilnost uspostavljen je pomenutim memorandumom još 2009. godine, po izbijanju svjetske finansijske krize, i funkcioniše kao platforma za razmjenu informacija o rizicima u finansijskom sektoru, u cilju predupređenja krize finansijskog sektora, saopšteno je iz Ministarstva.

U saopštenju je navedeno da je pomenuti odbor formiran kao pomoćno tijelo Fiskalnog savjeta BiH, bez prava na donošenje bilo kavkih odluka iz nadležnosti bankarske supervizije, a čine ga entitetske agencije za bankarstvo, entitetska ministarstva finansija, Centralna banka BiH, Agencija za osiguranje depozita i Ministarstvo finansija i trezora BiH, kao predstavnik Fiskalnog savjeta BiH.

Iz Ministarstva navode sa je donošenjem novog Zakona o bankama 2016. godine, na sveobuhvatan način uređeno restrukturisanje sistemskih banaka, koji postupci su u isključivoj nadležnosti entitetskih agencija za bankarstvo, i da je u tom smislu potrebno postojeći memorandum o stabilnosti finansijskog sektora osavremeniti.

"Predviđenim ažuriranjem i dopunom postojećeg memoranduma neće se Odboru za finansijsku stabilnost, niti Centralnoj banci BiH, kao jednoj od ravnopravnih članica ovog odbora, dati bilo kakva nadležnost u oblasti supervizije ili restrukturisanja sistemskih banaka", navedeno je u saopštenju.

U saopštenju je navedeno da sve članice Stalnog odbora za finansijsku stabilnost, uključujući i entitetske agencije za bankarstvo i dalje postupaju isključivo u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima i zakonskim ovlašćenjima u oblasti nadzora kako sistemskih, tako i banaka koje nemaju taj predznak.

"Takođe, novi Zakon o bankama Republike Srpske utvrdio je nedvosmislene obaveze i uveo nova nadzorna ovlašćenja Agencije za bankarstvo Republike Srpske u pitanju posebnih regulatornih zahtjeva prema sistemskim bankama. U tom smislu, Agencija je dužna da u saradnji sa Agencijom za bankarstvo FBiH i Centralnom bankom BiH međusobno usaglasi kriterijume za utvrđivanje vlastite metodologije za identifikovanje sistemski važnih banaka, kako bi svoje nove regulatorne zahtjeve i nadzorna ovlašćenja, u budućem periodu usmjerila prema konkretnim bankama", saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Iz Ministarstva ističu da je sve ovo uobičajena praksa saradnje supervizora bankarskog sektora, kako na domaćem bankarskom tržištu, tako i u međunarodnim okvirima.

Portal Kapital je objavio da se Vlada Republike Srpske, u najnovijem dopunskom Pismu namjere koje je BiH uputila Međunarodnom monetarnom fondu, obavezala na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti, kojim je predviđena razmjena informacija i saradnja na polju supervizije banaka između Centralne banke BiH, Agencije za osiguranje depozita i entiteskih agencija.

Kapital je objavio se da je u novom dopunskom Pismu namjere, koje je MMF-u upućeno 29. januara, navedeno da je jedna od ključnih reformi koja ima za cilj jačanje saradnje i razmjene informacija među institucijama u finansijskom sektoru, priprema Memoranduma o razumijevanju o finansijskoj stabilnosti pod pokroviteljstvom Stalnog odbora za finansijsku stabilnost.

Ovaj portal navodi da se Memorandumom ugrožavaju nadležnosti Republike Srpske i da se Centralna banka BiH pojavljuje kao glavni akter bankarskog i finansijskog sektora, iako nema zakonskih mogućnosti da obavlja kontrole ili nadzor subjekata obuhvaćenih supervizijom agencija za bankarstvo.

Dopunsko pismo namjere možete pročitati ovdje.