latinica  ћирилица
07/02/2018 |  10:19 ⇒ 10:21 | Autor: RTRS

Britanski Dom lordova želi Makedoniju u NATO

Dom lordova, gornji dom Parlamenta Velike Britanije, smatra da Makedonija treba da postane članica NATO-a bez obzira na to da li će biti riješen spor sa Grčkom u vezi sa nazivom ove bivše jugoslovenske republike.
Zgrada NATO-a (Foto:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Zgrada NATO-a (Foto:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

Dom lordova u Strategiji za Veliku Britaniju i budućnost zapadnog Balkana ocjenjuje da Makedonija treba da bude primljena u NATO jer bi to doprinijelo miru i stabilnosti regiona.

"Saglasni smo sa podrškom Vlade za članstvo u NATO Makedonije i BiH. Ako ispunjavaju osnovne zahtjeve za članstvo, njihova integracija u NATO biće korak ka većoj stabilnosti u regionu", navodi se u Strategiji.

U Strategiji, koju citiraju skopski mediji, navodi se i izjava premijera Velike Britanije Tereze Mej od 17. januara da je zapadni Balkan region u kojem će britanska Vlada i dalje promovisati prosperitet, stabilnost i bezbjednost.

Ovo je prva državna institucija u Evropi koja se javno založila za prijem Makedonije u NATO bez riješenog spora u vezi sa nazivom.

Velika Britanija će biti organizator ovogodišnjeg Samita za zapadni Balkan.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, gotovo 70 odsto građana Makedonije podržava članstvo u NATO.

Makedonija je bila na korak do članstva u NATO na Samitu Alijanse u Bukureštu 2008. godine, ali je Grčka uložila veto zbog neriješenog problema u vezi sa nazivom.

Izvor: SRNA