latinica  ћирилица
07/02/2018 |  18:22 ⇒ 08/02/2018 | 12:59 | Autor: RTRS

Bijeljina - Počela smotra arheološkog filma

Njemački dokumentarni film "Krvavi plijen" i srpska filmska priča o Lepenskom viru i najstarijim pronađenim građevinama u Evropi otvorili su večeras Smotru arheološkog filma u Bijeljini.
Bijeljina: Gradska uprava - Foto: RTRS
Bijeljina: Gradska upravaFoto: RTRS

Muzej Semberije organizator je ove smotre, koja se osmi put realizuje u Bijeljini, u saradnji sa Narodnim muzejom u Beogradu.

Publika će imati priliku da pogleda po dva filma, autora iz Srbije, Njemačke i Italije i tri filma iz Slovačke.

U Muzeju Semberije ističu da su izabrani filmovi visokonaučnog kvaliteta i sa atraktivnim pristupom kulturnoj baštini, zbog čega omogućavaju svima koje privlače stare civilizacije da se upoznaju o značajnim i dragocjenim svjetskim spomenicima.

Filmovi će biti emitovani svake srijede do kraja februara u prostorijama Muzeja Semberije, s početkom projekcija od 18.00 časova.

Ulaz za posjetioce je slobodan.

"Krvavi plijen" je dokumentarni film o trgovini antičkim umjetničkim blagom koje se koristi i za finansiranje rata i drugih vidova nasilja, navodi se u najavi iz Muzeja Semberija.

Film "Dome, slatki trapezoidni dome" u režiji Nenada Popovića iz Srbije, prikazuje novu perspektivu u razumijevanju kuće Lepenskog vira na Đerdapu, mjestu na Dunavu gdje je prije 8.000 godina čovjek napravio najstarije pronađene građevine u Evropi.

Druge februarske srijede, gledaoce očekuju italijanski filmovi o starogrčkoj koloniji Kireni u Libiji po kojoj je čitav ovaj prostor u prošlosti nazivan Kirenaika, kao i podjeli pomorske moći između Etruraca, Feničana i Fokejaca.

U srijedu, 21. februara na repertoaru su filmovi slovačkog reditelja Stanislava Mance o proizvodnji metala, zanatima i duhovnom životu u bronzanom dobu.

Osma Smotra arheološkog filma biće završena filmskim pričama o pljačkašima hramova i putu poznate kambodžanske statue od kmerskog hrama u džungli do aukcijske kuće "Sotbi" u Njujorku i drevnim staništima u srednjem toku rijeke Kolubare.

Izvor: SRNA