latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:10 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Đokić: Nismo podlegli pritiscima opozicije

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da je važno da Vlada Srpske nije podlegla pritiscima opozicije, koja želi da blokira razvoj Srpske.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

- Sve primjedbe koje je opozicija u Narodnoj skupštini uputila na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije imaju za cilj da spriječe Vladu Srpske i ovu vlast da vode politiku razvoja i uređenja društva - rekao je novinarima Đokić u holu Narodne skupštine.

On je istakao da je Vlada Srpske zadužena da stvara preduslove za razvoj i pravno uređenje Srpske.

- Republika Srpska u odnosu prema drugim državama mora biti uređena tako da ne bude sporna za ključne aktivnosti kao što su investicije. Oblast koja reguliše pitanje koncesija je važna za investiranje u svakoj zemlji, pa i kod nas - kaže Đokić.

On je naglasio da se izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama želi obezbijediti što kvalitetnije upravljanje aktivnostima u ovoj oblasti da bi koncesioni postupci bili uređeni i omogućene investicije.

- Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama tretirani su i elektro-energenti, oblasti poljoprivrede, saobraćaja, prostornog planiranja i komunalnih djelatnosti. Želimo ovim zakonom izjednačiti poslovanje privrednih subjekata u oblasti energetike, što se od nas i očekuje - naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama biće stvoreni uslovi za dodatne prihode u Srpskoj i njenim lokalnim zajednicama.

- Odbacujem sve optužbe koje je uputila opozicija na račun Vlade, ministarstava i moj lični. Sve njihove kritike i primjedbe ne mogu nas zaustaviti u ostvarenju cilja, a to je razvoj Srpske. Zato podržavamo ove zakone kojim uređujemo značajnu oblast. Vjerujem da će kraj ove godine u pogledu koncesija biti uspješan za Srpsku - kaže Đokić i napominje da opozicija u svemu želi personalizovati odgovornost umjesto da se bavi time kako njihovi načelnici opština troše novac iz koncesionih naknada.

Govoreći o oblasti gasa u BiH, Đokić je istakao da je Federacija BiH namjerno napravila problem svojim građanima jer kompanija BH gas ne priznaje zakone Republike Srpske i odnose na tržištu gasa.

- Ono što se treba raditi u sektoru gasa jeste da budu sprovođeni postojeći zakoni i odnosi. BH gas želi da bude donesen zakon o gasu na nivou BiH, što Srpska neće prihvatiti - kaže Đokić.

Izvor: SRNA