latinica  ћирилица
08/02/2018 |  14:26 | Autor: RTRS

Zatražen pritvor za sedmoricu uhapšenih u akciji "Albatros"

Tužilaštvo BiH uputilo je Sudu BiH prijedlog za određivanje pritvora za sedam lica uhapšenih u akciji kodnog naziva "Albatros", koja su osumnjičena za krijumčarenje migranata.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Uhapšeni se terete da su počinili krivično djelo organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata u vezi sa krivičnim djelom krijumčarenje ljudi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Pritvor se predlaže zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze ili vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli počiniti novo krivično djelo ili dovršiti započeto.

U interesu istrage, Tužilaštvo u ovoj fazi neće objavljivati identitet osumnjičenih.

Tužilaštvo BiH sa partnerskim agencijama u BiH nastavlja intenzivnu istragu u ovom predmetu, usmjerenu na otkrivanje i procesuiranje lica osumnjičenih za krijumčarenje ilegalnih migranata.

U akciji "Albatros", koju su juče sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH na području Kantona Sarajevo, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona, pretreseno je 14 lokacija i uhapšeno 16 lica osumnjičenih za krijumčarenje migranata.

Pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH su istovremeno u ovim kantonima izvršili kontrolu u osam objekata, za koje je raspolagano saznanjima da se u njima smještaju ilegalni migranti.

Akcija je usmjerena prema licima osumnjičenim da su kao organizovana kriminalna grupa, radi sticanja materijalne koristi, krijumčarila veći broj državljana Srbije sa područja Kosova i Metohije koji nisu imali važeće putne isprave iz BiH u Hrvatsku i dalje u zemlje EU.

Izvor: SRNA