latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:07 | Autor: RTRS

MMF: Unapređenjem infrastrukture do većeg ekonomskog rasta

Zemlje zapadnog Balkana mogle bi da povećaju produktivnost, da se bolje integrišu u tokove globalne trgovine i učine regiju privlačnijom za strana ulaganja, a osnažile bi i ekonomski rast ako bi im transportne, elektroenergetske i telekomunikacijske mreže bile bolje, ističu iz Međunarodnog monetarnog fonda.
Međunarodni monetarni fond - Foto: AFP
Međunarodni monetarni fondFoto: AFP

"Analiza pokazuje da bi regionalno koordinisani napori u oblasti javne infrastrukture, u kombinaciji sa poboljšanim upravljanjem na postojećim projektima, mogli značajno povećati prihode po glavi stanovnika. Dugoročna dobit stvarnog BDP-a po glavi stanovnika mogla bi iznositi čak tri do četiri procentna boda", saopšteno je iz MMF-a.

Prema analizama ove finansijske institucije, dostizanje infastrukture na nivou EU je teško, jer javna ulaganja zahtijevaju postojanje bogatih budžetskih resursa i jake institucionalne okvire koji uređuju izbor, izvršenje i monitoring projekata, što uglavnom nedostaje zapadnom Balkanu.

Većina zemalja ove regije se suočava sa visokim nivoom javnog duga, a neke od njih imaju i velike budžetske deficite.

Takođe, i poteškoće u iskorištavanju međunarodnih tržišta kapitala ograničavaju likvidnost, a slabo je i upravljanje javnim ulaganjima.

MMF preporučuje zemljama zapadnog Balkana da "investiraju u investiranje", da uspostave koordinaciju kada je riječ o investicionim projektima vezanim za infrastrukturne mreže.

"Zemlje trebaju razmotriti štednju u oblasti ponavljajućih troškova, da bi pronašli izvore za finansiranje skupih projekata", preporučuju iz MMF-a i dodaju da bi spoljno finansiranje trebalo imati veću ulogu u razvoju javne infrastrukture na području zapadnog Balkana.

Prema preporukama MMF-a, zemlje zapadnog Balkana ne smiju ugroziti svoju sveukupnu makroekonomsku stabilnost prekomjerno ambicioznim ili loše izvedenim projektima javne infrastrukture.

"Kompromisna rješenja između ekonomskog rasta, inflacije i deficita u tekućim transakcijama sa inostranstvom trebali bi biti ključni element svake rasprave o politici čiji je cilj povećanja javne infrastrukture u regiji", ističu iz MMF-a.

Izvor:  SRNA