latinica  ћирилица
08/02/2018 |  16:29 | Autor: RTRS

Prijedor: U ovoj godini planirana realizacija 85 projekata

Planom realizacije Integralne strategije razvoja grada Prijedora za ovu godinu predvićena je realizacija 85 projekata u ukupnoj vrijednosti od 21.597.951 KM, od čega finansiranje iz gradskog budžeta iznosi 3.029.783 KM, a iz eksternih izvora 18.568.168 KM.
Prijedor - Foto: RTRS
PrijedorFoto: RTRS

Šef Odsjeka za strateško planiranje, upravljanje projektima i razvojem Zinajda Hošić istakla je da je među njima 49 višegodišnjih projekata, čija je realizacija započela u prethodnim godinama, dok je 36 jednogodišnjih projekata ili onih čija bi realizacija trebalo da počne u ovoj godini.

"Projekti koji su planirani u ovoj godini su, prema strateškim prioritetima za razvoj grada Prijedor, razvrstani u tri sektora: ekonomski, društveni i sektor zaštite životne sredine", rekla je Hošićeva.

Među planiranih 43 projekta ekonomskog sektora, čija je vrijednost oko 2,6 miliona KM, najznačajniji su izgradnja infrastrukture u industrijskim zonama, podrška razvoju preduzetničkog inkubatora, podrška poljoprivredi u proizvodnji povrća i podizanja plastenika, podizanju novih zasada voća i povećanju stočnog fonda.

Tu su i projekti kojima se unapređuju podsticajne mjere za zapošljavanje novih radnika, kao i projekti podrške u metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, prehrambenoj, elektro i drugim industrijama.

U okviru plniranih 24 projekta društvenog sektora, vrijednih oko 13 miliona KM, ističu se rekonstrukcija domova kulture, projekti unapređenja kulturnih aktivnosti, izgradnja distributivne mreže u naseljima vodovodnog podsistema "Crno vrelo", rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže, projekti rekonstrukcije i izgradnje niskonaponske mreže.

Među planiranim 18 projekata sektora zaštite životne sredine, ukupne vrijednosti oko šest miliona KM, najznačajniji su uređenje korita rijeke Miloševice od magistralnog puta do ušća u rijeku Gomjenicu, rekonstrukcija i dogradnja gradskog kanalizacionog sistema, izgradnja tercijarne kanalizacione mreže i kućnih priključaka u naselju Tukovi, obnova, rekonstrukcija fasada i stolarije na objektima javnih ustanova, rekonstrukcija postojeće i izgradnja nove ulične rasvjete.

Izvor: SRNA