latinica  ћирилица
08/02/2018 |  19:29 | Autor: RTRS

Anđelković: Sporazum neprihvatljiv, ako nije po Rezoluciji 1244

Politički analitičar Dragomir Anđelković ocijenio je da pravno-obavezujući sporazum Beograda i Prištine, na kome Brisel insistira, sam po sebi nije problem ukoliko polazi od Rezolucije 1244, ali, ako je to sporazum kojim se na neki način suspenduje ta rezolucija i nameće nova politička realnost, to je onda apsolutno neprihvatljivo.
Dragomir Anđelković - Foto: Novosti.rs
Dragomir AnđelkovićFoto: Novosti.rs

Anđelković je u izjavi za "Sputnjik" rekao da je uvjeren da u Beogradu niko tako nešto ne bi prihvatio.

"Eventualno bismo mogli da pričamo o nekakvom kompromisnom rešenju koje podrazumeva nove granice na Balkanu, pretpostavljam ne samo /samoproglašeno/ Kosovo, već i pitanje Republike Srpske je važno otvoriti, pa posle toga možemo na referendumu da odlučujemo da li da prihvatimo takav aranžman ili ne", naglasio je Anđelković.

On je ponovio da Srbija, sigurno neće prihvatiti da se odrekne Kosova i Metohije bez nekakvog šireg kompromisnog rješenja koje, između ostalog, podrazumijeva podjelu.

Prema njegovim riječima, ponekad se nameće teza da su Rusi veći Srbi od Srba i naglasio da to naprosto ne stoji.

"Rusi su srpski partneri u odbrani srpskih interesa, kao što je i Srbija korektna prema Moskvi, ali nema govora da bi Srbija odustala od odbrane svojih interesa, a Rusija ne bi. Naprosto, tražiće se ili kompromisno rešenje ili će tražiti da se zadrži sadašnje", ukazao je Anđelković.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost smatra da će se diplomatska borba oko Kosmeta odvijati na dva kolosjeka, prije svega u UN.

"Dokle god Ruska Federacija bude podržavala zvaničan stav Srbije, Kosovo neće postati punopravna članica te organizacija koliko god država tu kvazitvorevinu priznalo", rekao je on.

Rajić je naglasio da sa druge strane vjeruje da će se dijalog između Beograda i Prištine i dalje odvijati u Briselu pod pokroviteljstvom EU "jer je odlukom prethodne vlasti u Srbiji taj dijalog premješten na teren EU i samim tim je uloga Srbije značajno otežana i manevarski prostor za diplomatsko političko i pravno djelovanje bitno sužen".

Izvor: Srna