latinica  ћирилица
09/02/2018 |  15:24 ⇒ 19:01 | Autor: RTRS

Radovi na sanaciji klizišta na Tjentištu počinju za 30 dana (VIDEO)

Ukoliko se sve bude odvijalo planiranom dinamikom, za tridestak dana trebalo bi da bude završena projektna dokumentacija za sanaciju klizišta u Dolini heroja na Tjentištu, kada bi trebalo da počnu i radovi – dogovoreno je tokom posjete potpredsjednice Vlade Srpske Srebrenke Golić i stručnjaka kojima je posao povjeren u Nacionalnom parku "Sutjeska".
Ministrica Golić posjetila Tjentište - Foto: SRNA
Ministrica Golić posjetila TjentišteFoto: SRNA

Uvidom u projektnu dokumentaciju, rađenu prije 32 godine, utvrđeno je da tadašnje klizište nije u potpunosti sanirano.To zahtijeva sveobuhvatan pristup u izradi novog projekta.

Stevan Јovanović direktor Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju je istakao da su vode prethodnih 25 do 30 godina promijenile tokove, što je uz posljednju kišu i pukotinu koja je evidentirana još 1986. godine, sada izazvalo klizište.

Posao je osim Instituta za urbanizam i građevinarstvo,p ovjeren Zavodu za geologiju i Direkciji za obnovu i izgradnju Republike Srpske. Prije glavnog projekta slijedi ispitivanje stabilnosti zemljišta i podzemnih i površinskih vodotokova.

"Računamo za desetak dana da će kompletna geologija uraditi svoje, da će se snimiti kompletna konfiguracija terena i predložiti geološke mjere koje su neophodne. Hidrologija će uraditi svoje i onda će na kraju statičari i inženjeri građevinske struke predložiti modus i način sanacije kompletnog kompleksa. Računam da ćemo za za mjesec dana imati kompletnu konstrukciju i iznose koji su potrebni", rekla je Golićeva.

Ona je zahvalila svima koji su se javili i pružili pomoć odmah po saznanju da se aktiviralo klizište, kao i medijima, te navela da će se Vlada Srpske za pomoć obratiti i Unesku.

"Trebalo bi od Uneska da dobijemo oko 40.000 dolara. Zatim, javila se i Vlada Srbije i oni su voljni da nam pomgonu u sanaciji. Uz pomoć Vlade Srpske i naših institucija nadam se da ćemo ovaj kompleks dovesti u stanje da se opet možemo da ponosimo njime", zaključila je Golićeva.

Vlada Srpske i Nacionalni park “Sutjeska“ izrazili su veliku zahvalnost potomcima učesnika Bitke na Sutjesci, poštovaocima antifašističkih tekovina i Nacionalnog parka “Sutjeska“ na ponuđenoj pomoći.

Dejan Pavlović direktor NP "Sutjeska" je naglasio da se javljaju ljudi iz čitave bivše Јugoslavije i nude materijalnu ili pomoć u radu i najavio je da će, uporedo sa sanacijom klizišta, biti nastavljena obnova spomenika započeta prošle godine, tako da bi u izvornom sjaju trebalo da dočeka jubilej-sedam i po decenija od Bitke na Sutjesci u junu.