latinica  ћирилица
10/02/2018 |  15:52 ⇒ 20:55 | Autor: RTRS

Nakon prijave policije za zloupotrebe- kakva je sudbina bijeljinske Šećerane? (VIDEO)

Bijeljinska Fabrika šećera u stečaju, ponovo je u centru pažnje, ali ovaj put, manje zbog investitora, a više zbog policije koja provjerava poslovanje.
Bijeljina - šećerana - Foto: RTRS
Bijeljina - šećeranaFoto: RTRS

Već je nadležnom tužilaštvu podnesen izvještaj protiv dva lica, zbog sumnje da su oštetili Fabriku šećera za više od milion maraka.

Uporedo sa sudskim procesima odvija se i stečajni. Ponovo su aktuelna dva investitora, koja su izmijenila stare ponude.

Vrijeme ne radi u korist Šećerane i povjerioci gube strpljenje. Slamka spasa su im dvije ponude potencijalnih investitora, fizičkog lica iz Srpske i kompanije iz Turske, ali ni jedna ne garantuje pokretanje fabrike, za šta se zalaže Skupština povjerilaca.

Ilija Grkinić, predstavnik radnika u Odboru povjerilaca misli da je ljudima sve to teško da čekaju i da gube strpljenje. 

Odugovlačenje stečaja ne ide u prilog povjeriocima, koji potražuju 16 miliona maraka. U ovakvim situacijama, kažu, najčećše se ne namire povjerioci, fabrike odu u likvidaciju, radnici na ulicu. Da Šećerana ne bi bila prodata u bescijenje, Skupština povjerilaca odlučila se na reorganizaciju fabrike.

"A to je da se imovina stečajnog dužnika ustupi stečajnim povjeriocima, koji će onda na efikasniji način pokušati da zaštite tu imovinu i pokušaju da je revitaliziraju i puste u pogon", navodi predsjednik Skupštine povjerilaca, Faik Muhić.

Stečajni uptavnik tvrdi da ne može raditi plan reorganizacije, jer mu povjerioci nisu dostavili najvažniji podatak, ko je investitor.

Nebojša Matić, stečajni upravnik 46 kaže da oni imaju lijepu želju, to je sve u skladu sa zaknom, da se napravi plan reorganizacije, te da se pretvore potraživanja u akcije.

"Žele i da se nova struktura vlasništva utvrdi, ali to sve mora da isprati finansijer, neka kompanija, preduzeće ili fizičko lice", rekao je Matić.

Turska kompanija nudi četiri miliona 250 hiljada evra, ali je zainteresovana samo za opremu, koju namjerava da odveze u Tursku.

Investitor iz Banjaluke obećava proizvodnju. Odluku će donijeti Skupština povjerilaca. Stečaj indirektno opterećuju i sudski procesi protiv bivših direktora i stečajnog upravnika Ljube Mrđe i Mladena Košutića, kao i sumnjivi sporovi koje je Šećerana gubila zbog propuštanja ročišta, a koji mogu da promijene iznos priznatih potraživanja.