latinica  ћирилица
10/02/2018 |  18:47 ⇒ 18:48 | Autor: RTRS

Ogromni gubici u slučaju Bregzita ukoliko nema dogovora

Britanska ekonomija pretrpjeće gubitak od 252 milijarde funti ukoliko bi premijerka Tereza Mej ispunila prijetnju da London izađe iz članstva EU bez dogovora, rezulati su novih analiza.
Zastava Velike Britanije - Foto: ilustracija
Zastava Velike BritanijeFoto: ilustracija

Prema rezultatima analize u koju je uvid imao list "Indipendent", Bregzit bez dogovora sa EU značio bi pad bruto domaćeg proizvoda za više od četvrtine triliona funti u narednih 15 godina.

"Manje štetni uslovi izlaska, prema kojim bi Britanija obezbijedila sporazum o slobodnoj trgovini sa ostatkom EU, i dalje će u istom periodu rezultirati smanjenjem nacionalne proizvodnje za 131 milijardu funti", ističe se u studiji.

Rezultati ispitivanja govore da će čak i u slučaju potpunog zaokreta britanske Vlade, što znači izlazak sa jedinstvenog tržišta i carinske unije, to odnijeti 52 milijardi funti od ekonomskog rasta.

Organizacija "Najbolje za Britaniju" koja vodi kampanju za zaustavljanje Bregzita, navodi da rezultati istraživanja zasnovani na analizama vlasti, u potpunosti ukazuju na "Bregzitovsku crnu rupu u središtu ekonomije".

"Na žalost vidimo da ekonomske analize postaju činjenie i to znači da se suočavamo sa velikim udarcem zbog Bregzita. Gubitak više milijardi znači manje novca za zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i javne službe. To govori da je najbolje ostati i zadržati postojeći sporazum", kaže predsjednik organizacije "Najbolje za Britaniju" Mark Meloh-Braun.

Izvor: SRNA