latinica  ћирилица
12/02/2018 |  08:32 | Autor: RTRS

Makron predlaže reorganizaciju islama u Francuskoj

Francuski predsjednik Emanuel Makron poručio je da želi da reorganizuje islam u Francuskoj kako bi muslimansku vjeru uveo u mirne odnose sa državom i drugim vjeroispovestima
Emanuel Makron (Foto: rs.sputniknews.com) -
Emanuel Makron (Foto: rs.sputniknews.com)

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da želi da reorganizuje islam u Francuskoj kako bi muslimansku vjeru uveo u mirne odnose sa državom i drugim vjeroispovestima, ali je i u potpunosti priključio borbi protiv fundamentalizma, sačuvavši uz to i "nacionalno jedinstvo".

"Radimo na strukturiranju islama u Francuskoj, a to želimo i da objasnimo, što je izuzetno važno", rekao je Makron u intervjuu francuskom listu "Žurnal di dimanš".

Kako je francuski predsjednik istakao, cilj mu je da "otkrije srž svetovnosti, mogućnost da neko vjeruje ili ne vjeruje, kako bi se sačuvalo nacionalno jedinstvo i mogućnosti posjedovanja slobodne svijesti".

Makron nije želio da iznese detalje svog reformskog plana, rekavši da će to učiniti tek kada rad na prijedlogu bude završen.

"Moja metoda je - napredovati korak po korak", objasnio je on.

Francuski list podsjeća da je Makron 21. decembra 2017, tokom susreta s predstavnicima vjeroispovesti u Francuskoj, pokrenuo debatu osudivši "radikalizaciju svetovnosti" - što se, kako je objasnio njegov savjetnik, odnosilo na sve političke partije koje koriste zakon iz 1995. u svrhe rata na polju identiteta.

Predsjednik Francuske je potom, 4. januara ove godine, najavio "rad na strukturiranju islama u zemlji" i muslimanima poručio: "Pomoći ću vam".

Izvor: Tanjug