latinica  ћирилица
12/02/2018 |  15:36 | Autor: RTRS

Izdaja Bregzita gurnuće London u krizu

Ako britanski premijer Tereza Mej dozvoli pristalicama članstva u EU da stopiraju ili "razvodne" Bregzit, onda će London biti gurnut najgoru ustavnu krizu od Drugog svjetskog rata, rekao je aktivista Bregzita Najdžel Faraž.

Faradžž koji je kao lider UKIP-a ubijedio tadašnjeg premijera Dejvida Kamerona da raspiše referendum o izlasku zemlje iz EU, rekao je da sada postoji opasnost da sistem stopira Bregzit.

On je optužio Mejovu da je popustila u svim dijelovima pregovora o Bregzitu, te da je EU ponizila London.

"Najbolji scenario pod sadašnjim patetičnim rukovodstvom jeste Bregzit samo po imenu, to je sada najveći domet", rekao je Faradžž i dodao, da je najgora opcija ponovo proći kroz cijeli proces, što bi predstavljalo izdaju miliona glasača.

Odbacio je zabrinutost velikih banaka, kao što su Goldman Saks, da bi londonski Siti mogao da izgubi poslove kao rezultat Bregzita, ističući da je EU eksperiment kojim je dominirala Njemačka i koji je osuđen na propast.

Na referndumu o izlasku Britanije iz EU 2016. godine 51,9 odsto ili 17,4 miliona ljudi glasalo je za odlazak iz bloka, dok je 48,1 odsto ili 16,1 miliona bio protiv napuštanja EU.

Izvor: SRNA