latinica  ћирилица
12/02/2018 |  18:08 ⇒ 13/02/2018 | 11:00 | Autor: RTRS

Mektićevo poređenje Srebrenice sa Holokaustom – presedan, i za borce, i za struku (VIDEO)

Brojna udruženja i pojedinici i danas osuđuju izjave ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića o Srebrenici i njegov prijedlog da se Srbi podvrgnu katarzi na način kao što su učinili nacisti i njihovi potomci.
Večernji list - Mektić - Foto: RTRS
Večernji list - MektićFoto: RTRS

Od Mektića traže da se izvini i objasni šta je tačno mislio. Nemali broj analitičara smatra da, zbog štete koju je nanio Srbima, Mektića treba odstraniti iz politike.

Za ratnog komandanta Specijalne policije iz Šekovića Miloša Stupara, izjava ministra Mektića je, kaže, van pameti. Stupara je Sud BiH oslobodio optužbe da je odgovoran za, kako je tužilac naspisao, genocid u Srebenici.

Od tog časa predvodi Udruženje koje prikuplja dokaze za odbranu saboraca. A oni su, uvjerava Stupar, često na nezakonitom udaru agencija kojima koordiniše upravo Mektić.

"Nema govora o genocidu u Srebrenici i to je tako. Bolje bi mu bilo da gleda u ono ministarstvo i da ga vodi kako treba", istakao je Stupar, pkoji je i predsjednik veterana Drugog odreda Specijalne policije Srpske. 

Da Mektić šteti Republici Srpskoj i pri tome javnim nastupima uznemirava i Srbe i Bošnjake, izjavio je ratni komandant jedinice "Vukova sa Drine" Milan Јolović.

"U posljednje vrijeme me podsjeća na jednu rijaliti zvijezdu, kojoj je samo cilj da se što češće pojavljuje na televiziji, bez obzira na to šta će pričati", kaže Јolović.

Miodrag Stevanović, predsjednik Boračke organizacije Bijeljine navodi da Mektić pokušava da demantuje da je to rekao.

"Јa bih volio da nije tako mislio. Volio bih da ministar Mektić izađe i svom narodu i svojim saborcima jasno kaže šta je zapravo mislio", istakao je Stevanović.

Šta god mislio, nanio je ogromnu štetu, a pritom se nije ni izvinio. Zbog toga bi trebalo da podnese ostavku ili bude smijenjen, nedvosmislen je politikolog Aleksandar Pavić.

"Ta izjava je neoprostiva. Da mi koji smo bili žrtve četiri agresije Nijemaca u 20. vijeku, da budemo poistovjećeni sa Nijemcima koji su počinili istinski holokaust!? Pogotovo mi kao narod koji je doživio pravi genocid", ističe Pavić.

Republiku Srpsku je sa nacistima ranije upoređivao visoki predstavnik Valentin Incko. U isti kontekst stradanje nesrba u Banjaluci sa likvidacijama nacista u Blajburgu stavljao je banjalučki biskup Franjo Komarica.

Zbog tih uvreda naišli su na nepodijeljene osude udruženja i pojedincaca Republike Srpske.

Profersor Stevica Deđanski iz Beograda zgrožen jer je takvu izjavu, prvi put, dao srpski političar iz Republike Srpske.

"Јa očekujem da se njegova politička organizacija ogradi od izjave toga čovjeka i da ga lustrira. Јer je to stvarno uvreda za srpski narod. Ne znam da li iko preko toga može da pređe", ocjenjuje Deđanski.

Komentator Miroslav Lazanski štetnost izjave ministra bezbjednosti argumentuje i podsjećanjem na događaj iz 2015. godine, kad je Banjaluka uz krajnje napore i podršku Beograda i Moskve osujetila namjeru Velike Britanije da Srbe rezolucijom Ujedinjenih nacija žigošu kao genocidne.

"Ako već ta rezolucija nije prošla u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija, ne znam odakle onda potreba gospodina Mektića da on to potencira", istakao je Lazanski.

Dragomir Anđelković politički analitičar misli da je sve sistemska aktivnost.

"Imamo u Hrvatskoj ovih dana ozbiljne optužbe da su Srbija i Srbi počinili masovne zločine i genocid. A, onda se Mektić nadoveže ovom izjavom i to govoreći za hrvatske medije", rekao je Anđelković.

Mektićeve izjave o Srebrenici i potrebi da Srbi poput Nijemaca prođu kroz katarzu oštro su osudili veterani jedinice "Beli vukovi", Boračka organizacija Pale, Čast otadžbine i mnogi dugi.