latinica  ћирилица
13/02/2018 |  07:49 ⇒ 10:42 | Autor: RTRS

Vučić danas u Vrginmostu i na Velikoj skupštini SNV-a

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, boravi u dvodnevnoj posjeti Hrvatskoj.
Aleksandar Vučić u Zagrebu - Foto: RTS
Aleksandar Vučić u ZagrebuFoto: RTS

Poslije jučerašnjih sastanka sa hrvatskim zvaničnicima, Vučić će danas posjetiti Vrginmost.

To je mjesto velikog stradanja Srba u Drugom svjetskom ratu, ali i tokom "Oluje". Nakon sastanka sa stanovnicima Vrginmosta, Vučić će posjetiti Osnovnu školu "Gvozd".

U Zagrebu, Vučić će se obratiti na Velikoj skupštini Srpskog narodnog vijeća. Planirano je i obraćanje hrvatske predsjednice i predsjednika SNV-a Milorada Pupovca.

Ovom događaju prisustvovaće i odbornici iz više opštinskih, gradskih i županijskih vijeća Srba iz cijele Hrvatske, uz predstavnike svih drugih srpskih organizacija.

Početak treće Velike skupštine SNV-a zakazan je za 16.00 časova u zagrebačkoj koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski".

Iz SNV-a podsjećaju da Srbi u Hrvatskoj imaju tradiciju održavanja crkveno-narodnih sabora, ističući da je najslavniji i najznačajniji od njih Majska skupština, održana u maju 1848. godine u Sremskim Karlovcima.

Tada je Јosif Rajačić proglašen patrijarhom, istaknuti su zahtjevi za političkom slobodom i nezavisnošću srpskog naroda, zatražen savez sa Trojednom Kraljevinom Hrvatskom, Slavonijom i Dalmacijom, a odluke Majske skupštine prihvatio je tadašnji Hrvatski sabor.

SNV je obnovio tu tradiciju i u maju 2008. godine okupio je više od 1.500 izabranih odbornika manjinskih srpskih vijeća iz cijele Hrvatske.

Bila je to prva skupština Srba iz Hrvatske održana nakon Drugog svjetskog rata.

Izvor: RTRS/SRNA