latinica  ћирилица
15/02/2018 |  08:32 ⇒ 18:07 | Autor: RTRS

OBA dala pozitivno mišljenje na uvoz oružja za MUP Republike Srpske

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske saglasnost za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije dobilo je od tri ministarstva Savjeta ministara BiH, a pozitivno mišljenje o uvozu tog oružja je dala i Ovavještajno-bezbjednosna agencija BiH, piše današnji Dnevni Avaz.
MUP RS: Specijalna policija - Foto: RTRS
MUP RS: Specijalna policijaFoto: RTRS

Potvrđeno je ovo u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je nadležno za izdavanje dozvola za uvoz oružja.

- Ro prijemu urednog i potpunog zahtjeva, prije izdavanja dozvole, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je tražilo prethodnu saglasnost od Ministarstva spoljnih poslova BiH, Ministarstva odbrane BiH, Ministarstva bezbjednosti BiH, kao i Obavještajno - bezbjednosne agencije BiH. Nakon pribavljanja navedenih saglasnosti i pozitivnog mišljenja OBA-e, izdata je dozvola za uvoz oružja i vojne opreme - naveli su u odgovoru pa upit Avaza iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Iz tog ministarstva pojasnili su da je za donošenje odluke za izdavanje bilo kakve dozvole za uvoz oružja neophodan konsenzus svih navedenih institucija. To znači da u slučaju da bilo koja institucija od ovih koje su navedene, uključujući i OBA-u, koja daje mišljenje o takvim zahtjevima, ne da saglasnost na upućeni zahtjev ili iskaže negativno mišljenje, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH odbija zahtjev za izdavanje dozvole.

U ovom slučaju, uvozu se nije usprotivila ni OBA na čijem čelu je Osman Mehmedagić, kadar blizak Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku SDA i bošnjačkom članu Predsjedništva BiH.